Laat in een vraag zien dat je ergens verstand van hebt, daarmee zet je jezelf en je vakmanschap op de kaart. Dat doe je niet alleen door vragen te stellen maar het zit vooral in de manier waarop je die vragen goed stelt aan je gesprekspartner.
In mijn praktijk zie ik dat werkelijk niemand zich realiseert hoe je een goede vraag stelt. Echt in 100 procent van de sessies is het stellen van een goede vraag een eye opener. Daarom laat ik de deelnemer mij voor de coachingsessie de vragen mailen die hij of zij wil stellen in het gesprek. Zo kunnen we samen kijken of dat de beste manier is om de vraag op te bouwen.
Lees ook: De recruiter kijkt 9 (!) seconden naar je cv: zo valt die van jou op
Een open vraag is prima, maar laat dan eerst iets zien van je eigen vakmanschap. Stel dat je gaat solliciteren als geschiedenisdocent, dan kun je vragen: ‘Hebben jullie ChatGPT hier al geïntegreerd in het onderwijs?” Maar je vergeet daarmee te tonen wat je er zelf al vanaf weet. De reden adat iemand zo’n vraag stelt is waarschijnlijk omdat hij of zij er al mee werkt in de huidige of vorige school. Dus pas die vraag aan, naar: "In mijn huidige rol als docent geschiedenis werk ik al met opdrachten met hulp van ChatGPT, hebben jullie dit al geïntegreerd in het lesprogramma?”
Ander voorbeeld: je kunt vragen hoe de compliance route ergens georganiseerd is. Ook daarbij mis je het onderdeel om iets over je eigen kennis en kunde te delen. Dus verander die vraag naar: “In mijn huidige functie heb ik op een verantwoorde manier twee stappen uit de compliance route kunnen halen, dat leverde een tijdsbesparing in het proces op van vijf dagen. Hoe hebben jullie dat georganiseerd?”
Aaltje Vincent: zo creëer je een gelijkwaardig speelveld
Daarmee creëer je een gelijkwaardig speelveld, want hierna kun je als twee professionals in gesprek gaan over de juiste invulling van de functie. En dat is precies wat een sollicitatiegesprek moet zijn. De tijd waarin de bedrijven het voor het uitkiezen hadden, ligt achter ons. Een sollicitatiegesprek is een kans voor beide partijen om te kijken of het een match is.
Natuurlijk schud je die vragen niet tijdens het gesprek uit je mouw. Je bereidt ze goed voor. Bereid je niet alleen voor op de functie, maar ook op de persoon met wie je aan tafel zit. Ook daarmee kun je tijdens de small talk aan het begin vragen stellen waarbij je je eigen kennis etaleert.
Stel dat je op een congres bent geweest waarbij die andere persoon ook aanwezig was, daar kun je bijvoorbeeld via LinkedIn achter komen, dan kun je vragen welke sessie of spreker hij of zij de doorslag vond geven om erheen te gaan en hoe dat was?
Lees ook: Eén op de vier sollicitanten wordt geghost: Aaltje Vincent helpt je ermee om te gaan
Ook als je zelf niet aanwezig was kun je dit toepassen. Begin dan je vraag met vertellen dat je van iemand uit je netwerk, die er wel was, hoorde dat hij of zij spreker x of y inspirerend vond. En stel de vraag hoe de ander dit ervaren heeft.
Crux sollicitatiegesprek zit in goede voorbereiding
De crux zit dus in een goede voorbereiding, alleen zie ik dat veel mensen zich die voorbereiding niet gunnen. En juist daarmee maak je de kans groter dat je eindigt met de verkeerde vragen en een gesprek dat eigenlijk een eenzijdig vragenuurtje vanuit de werkgever is.