Bij ziekte hoef je niet op je werk te verschijnen. Maar wat als je een trouwerij hebt, als je moet verhuizen, of als er een inbreker in je huis is geweest? Ook hier mag je verlof voor aanvragen. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en jurist Ilse Vermeulen van hr-dienstverlener Please zetten enkele verlofvormen op een rijtje.
In Nederland zijn de verschillende vormen van verlof in twee categorieën op te delen, vertelt Vermeulen: “Er is wettelijk verlof en verlof wat in een cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement is vastgelegd.” In beide gevallen zijn ze rechtsgeldig. “Het enige verschil is dat wettelijk verlof voor elke werknemer geldt. Bij niet-wettelijk verlof moet het ergens officieel zijn vastgelegd, anders heb je er geen recht op.”
Onder wettelijk verlof valt bijvoorbeeld zwangerschapsverlof, zorgverlof en calamiteitenverlof. “In het laatste geval kan je vrij krijgen omdat er een directe noodsituatie is”, zegt Vermeulen. “Denk bijvoorbeeld aan het overstromen van je huis, door een gesprongen waterleiding of een overlijden van je naaste. Maar ook een ziek geworden kind ophalen van de opvang valt hieronder. Je hoeft voor deze calamiteiten geen vakantieverlof in te zetten.”
Het gaat bij calamiteitenverlof echt om verlof van een paar uren, legt Meijers uit. “Stel: je kind wordt ’s middags ziek. Dan mag je naar huis, zonder dat dit verdere consequenties heeft.”
Lees het hele artikel hier: Verschillende soorten verlof: dit moet je erover weten | Werk | NU.nl
Bron: Nu.nl / Door Mirte van Rooijen
Afbeelding: Pexels.com