Nieuws

Nieuws


Gezond uit eten betekent voorbereiden: 'Vermijd all-you-can-eat-restaurants en bekijk online het menu’

2025-01-14

De grootste uitdaging ligt in de hoeveelheden, de bereidingswijze en de extra’s die je makkelijker in een restaurant eet. Thuis begin je niet zo snel met een borrelplankje en een glas wijn om vervolgens een 3, 4, of 5 gangenmenu uit te kiezen.

Wanneer je zelf kookt, heb je controle over wat je maakt en eet. Je kunt alles afwegen, geen extra’s zoals sausjes of een broodje met aïoli toevoegen en je kunt met name goed letten op de verdeling van de maaltijd. In een restaurant heb je die controle veel minder. Je bent afhankelijk van hoe de kok de gerechten klaarmaakt. De hoeveelheden zijn onbekend en de basis van veel gerechten is vlees. Helemaal gevaarlijk is een all-you-can-eat-restaurant, waar het voornamelijk om de hoeveelheid gaat en minder om de kwaliteit.

 

Acht tips voor gezond eten buiten de deur

1. Kies voor groenten

Kies groenten als basis voor een gerecht, vooral de seizoensgroenten. Nu het winter is, zijn spruitjes, knolselderij, pompoen en boerenkool de perfecte keuzes. Helaas wordt groente niet altijd bij een gerecht geserveerd. Bestel een extra portie groenten of een salade.

2. Weg met de extra's

Laat extra’s zoals gebakken aardappelen, frietjes en brood achterwege als je kiest voor rijst, noedels of pasta. Houd de porties klein en vraag of ze maar een klein beetje rijst of pasta bij het gerecht willen serveren.

NB: Kies thuis altijd voor zilvervliesrijst of volkorenpasta, want buitenshuis is witte rijst en pasta vaak de enige optie. Wil je minder koolhydraten eten, overweeg dan groentepasta als alternatief. Of beperk overdag je koolhydraatinname zodat je ‘s avonds in een restaurant alsnog kunt genieten van bijvoorbeeld je favoriete pasta. Maak je maaltijd compleet met een bron van eiwitten zoals een stukje vis, vlees, bonen, tofu of een ei.

3. Weinig vlees

Kies voor de kleinste portie vlees. De Gezondheidsraad adviseert om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan 300 gram rood vlees. Soms staan de porties op de kaart. Mocht je in een restaurant een biefstuk van 300 gram bestellen, dan betekent dit dat je de rest van de week geen rood vlees meer zou moeten eten. Dus ook geen broodje rosbief, paté of filet américain die je in een broodjeszaak kunt bestellen. Vergeet niet dat vlees veel kcal levert.

4. Kies vega

Kies wat vaker voor een vegetarisch gerecht, vooral wanneer je meerdere keren buiten de deur eet. Een linzensoep, salade met geitenkaas en avocado, curry met bonen of aubergine-ravioli zijn heerlijke alternatieven.

5. Geen lege maag

Eet voordat je naar het restaurant gaat nog een bakje kwark met fruit of een handje noten, zodat je niet met een lege maag aan tafel gaat.

6. Menu online

Bekijk thuis de menukaart en bereid je dag daarop voor.

7. Combineer

Maak combinaties: deel een pizza en bestel er een salade bij. Een pizza levert al snel 1000 kcal en meer op. Hoe meer kaas en vlees, hoe hoger de kcal. Sushi is een lastiger verhaal. Een portie sushi van 50 gram levert ongeveer 80 kcal op. Houd ongeveer 8 tot 10 stukjes sushi aan, ook weer afhankelijk van wat je overdag hebt gegeten.

8. Skip alcohol

Geen populair advies, maar wel een belangrijke die zeker gezondheidswinst gaat opleveren: laat alcohol staan. Niet alleen tijdens dry january, maar ook gedurende de rest van het jaar is alcoholgebruik tijdens een etentje een aandachtspunt. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Gelukkig is de keuze aan alcoholvrije wijn en bier steeds groter. Toch een wijntje? Kies je momenten en wissel af met water. Laat je glas zeker niet steeds bijvullen en drink met mate.

Gezond uit eten betekent voorbereiden: 'Vermijd all-you-can-eat-restaurants en bekijk online het menu’
Deel dit bericht

De specialist in het rekruteren van Terminal personeel

Schrijf je in voor onze job alert en ontvang een baan die bij jou past!