Dynamische energiecontracten worden steeds interessanter voor huishoudens met zonnepanelen, doordat met die contractvorm terugleverkosten omzeild worden. Op jaarbasis zijn ermee honderden euro’s te besparen.
Bij een dynamisch energiecontract wisselen de stroomtarieven per uur. Op de dagen met veel zon is de elektriciteit vaak minder waard. Toch blijkt het voordelig voor mensen met zonnepanelen om een dergelijk contract mee te nemen in de prijsvergelijking van energiecontracten, want deze contractvorm kent geen terugleverkosten.
En dat kan, afhankelijk van de hoeveelheid gesaldeerde stroom, op jaarbasis flink schelen: soms wel 500 euro. De animo om daarom voor een dynamisch contract te kiezen groeit. Op 1 december hadden inmiddels 407.000 huishoudens een dergelijk contract, 151.000 meer dan een jaar eerder. Energiebedrijven spelen hierop ook in. Een paar jaar geleden was het dynamische energiecontract nog een niche, maar inmiddels bieden dertig bedrijven die contracten aan. Ook grote spelers als Vattenfall, Essent en Eneco zitten daar nu bij.
Terugleverkosten stijgen
Wat meespeelt in de animo onder consumenten is dat de terugleverkosten in rap tempo oplopen. Wie een beperkt aantal panelen heeft en slechts 2000 kWh aan het net levert en nu een vast energiecontract afsluit, is aan terugleverkosten gemiddeld 71 euro duurder uit dan negen maanden geleden.
,,Energieleveranciers hebben erg naar elkaar zitten te kijken. Je ziet ook duidelijk dat de grootste stijgingen van de terugleverkosten in de eerste helft van 2024 zijn geweest, toen iedere leverancier ze introduceerde. Sinds de zomer zijn kosten voor de teruglevering van stroom normaal geworden. Leveranciers die eerst nog lage kosten voor teruglevering hadden, zijn toen ook omhoog gegaan’’, zegt Geert Wirken van Keuze.nl. Hij wijst er wel op dat dynamisch niet altijd gunstiger is. Bij vaste contracten bieden energiebedrijven doorgaans hogere cashbacks.
Of dynamische contracten na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 interessant blijven voor mensen met zonnepanelen, is ongewis. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe energiebedrijven zullen omgaan met de terugleverkosten als een deel van de salderingskosten wegvalt.
Bij een dynamisch energiecontract varieert de stroomprijs ieder uur. De klant betaalt altijd de actuele marktprijs en ontvangt voor terug geleverde stroom de prijs die op het moment van teruglevering geldt. Ook die kan per uur verschillen.
Belasting salderen
Wie nu een dynamisch contract afsluit, krijgt voor de geleverde zonnestroom de marktprijs per uur, maar de 12 cent per kilowattuur (kWh) energiebelasting mag wél gesaldeerd worden. Het salderen van de energiebelasting gebeurt op jaarbasis, maar de verrekening van de stroomprijs vindt per uur plaats. Wie in een donkere wintermaand stroom verbruikt en in de zomer veel terug aan het net geleverd heeft, betaalt dan alleen de inkoopprijs en niet de belasting.
Dynamische contracten zijn niet zonder risico. Als er een energiecrisis is, kunnen de tarieven omhoog schieten. Met een vast contract koopt de consument - tegen een meerprijs - zekerheid.
,,Het risico van een dynamisch contract is beperkt’’, zegt Rolf Heynen van energiebedrijf Sunergy. ,,Want een dynamisch contract is maandelijks opzegbaar.’’ Dynamische prijzen zijn volgens onderzoek van zijn bedrijf dé methode om ook nieuwe zonnepanelen rendabel te krijgen. Iemand die nu 4500 euro investeert in zonnepanelen is met een contract met variabele tarieven vijftien tot twintig jaar verder eer die investering is terugverdiend; met een dynamisch tarief is dat tussen de zeven en negen jaar. Daarbij rekent het bedrijf op basis van een gezin dat 3800 kWh zonnestroom opwekt en een zelfde hoeveelheid stroom jaarlijks verbruikt.
Volgens Sunergy liggen de terugverdientijden met een thuisbatterij in dezelfde orde van grootte, mits er ook in stroom wordt gehandeld op de onbalansmarkt. Daarbij wordt de batterij met zonnestroom of netstroom als die goedkoop is, geladen en weer ontladen op de piekmomenten wanneer de stroomprijs hoog is. Meerdere bedrijven bieden dergelijke constructies met batterijen aan. Software neemt de handel uit handen van de consument, die in principe geen omkijken heeft naar de batterij. Sunergy-oprichter Rolf Heynen: ,Wij bieden met onze software een hybride vorm aan. We richten ons op zelfverbruik van de zonnestroom door die op te slaan én op de onbalansmarkt om extra inkomsten te genereren. Zo zijn zonnepanelen weer interessant.’’