Defensie wil de komende vijf jaar het aantal reservisten uitbreiden van de huidige 8000 tot 20.000 deeltijdmilitairen, onder meer door afspraken met het bedrijfsleven. Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie (BBB) roept in een brief aan werkgeversorganisaties en de vakbeweging op om aan de cao-onderhandelingstafel afspraken te maken over de inzet van reservisten. Werkgeversvoorvrouw Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en FNV-voorzitter Tuur Elzinga hebben de brief van Tuinman ondertekend.
Meer personeel zou zo toegestaan moeten worden in deeltijd voor de krijgsmacht te werken. Defensie is hier al langer met bedrijven over in gesprek. Zo liggen er nu al 75 afspraken of convenanten met bedrijven en lopen er nog zo’n 400 gesprekken hierover met organisaties als Capgemini, Avans Hogeschool en de Belastingdienst.
Tata Steel Nederland wordt ‘aanzienlijk kleiner’ als er geen ruimte wordt gecreëerd voor de verduurzaming van het productieproces. Dat zei ceo Hans van den Berg bij WNL op Zondag. Hij waarschuwt voor ‘grote consequenties voor het bedrijf én voor Nederland’.
Het staalbedrijf werkt aan een miljardenplan om zijn CO₂-uitstoot te verminderen met groene stroom en waterstof, maar kijkt daarvoor ook naar overheidssteun. Zonder steun zal productie mogelijk naar het buitenland worden verplaatst, ‘met hogere uitstoot als gevolg’. Staal blijft volgens Van den Berg essentieel voor onder meer de bouw van windmolens, cruciaal voor de energietransitie. Overleg met de overheid is nog gaande.
Lees ook: Europa’s staalindustrie piept en kraakt: raakt groen staal uit beeld?
Raden van bestuur van vitale bedrijven, zoals banken of energiebedrijven, onderschatten digitale dreigingen, stelt IT-bedrijf Schuberg Philis. Cybersecurity wordt vaak als een IT-probleem gezien, terwijl het volgens managing director Tom den Hartog draait om ‘operationele weerbaarheid’, meldt BNR. Recente DDoS-aanvallen op DigiD en TU Eindhoven benadrukken de urgentie.
‘Cyberdreiging raakt de hele organisatie, niet alleen IT’, aldus Den Hartog. Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen en risico’s begrijpen. Als deze problemen worden genegeerd, ontstaan maatschappelijke verstoringen in essentiële sectoren zoals energie en financiën. Cybersecurity moet volgens hem dan ook een strategische prioriteit worden in bestuurskamers.
Donald Trump gaat maandag een bevel uitvaardigen waardoor TikTok negentig dagen langer operationeel kan blijven, meldt NU.nl. Dat liet Trump, die vandaag wordt geïnstalleerd als president, weten op Truth Social. Ook zei Trump dat de Verenigde Staten een eigendomspositie van 50 procent in een joint venture moeten verwerven.
TikTok ging dit weekend in de VS op zwart, kort voor de inwerkingtreding van het wettelijke verbod. ‘Red TikTok’, postte Trump op Truth Social enkele uren na die aankondiging. Inmiddels heeft TikTok gemeld dat het zijn dienst weer zal hervatten. De app telt naar schatting zo’n 100 miljoen actieve gebruikers in de VS.
Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo kondigde staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) aan tijdens een debat. Volgens Szabó is het doel een ‘weerbaarder Europees online-ecosysteem waarin privacy, transparantie en keuzevrijheid centraal staan.’
De zorgen over digitale weerbaarheid worden mede aangewakkerd door de invloed van Elon Musk, die via zijn platform X openlijk probeert Europese regeringen en verkiezingen te beïnvloeden. Daarnaast roept het besluit van Meta-topman Mark Zuckerberg om te stoppen met onafhankelijke factcheckers – voorlopig alleen in de VS – zorgen op over een mogelijke toename van desinformatie op Facebook.
Lees ook: Hoe Elon Musk en de PayPal Mafia de macht grijpen in het Witte Huis
De meeste huishoudens zullen dit jaar naar verwachting een kleine koopkrachtverbetering zien, doordat de lonen harder stijgen dan de prijzen. Dit geldt echter niet voor gepensioneerden en zzp’ers. Bovendien kan een verdere stijging van de inflatie ervoor zorgen dat de koopkrachtplus omslaat in een min, blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), aldus RTL.
Bij hogere prijsstijgingen dan geraamd door het Centraal Planbureau zal ‘geen sprake zijn van koopkrachtverbetering’, waarschuwt het Nibud. De koopkrachtstijging bedraagt slechts 1 tot 65 euro per maand voor werknemers, uitkeringsgerechtigden en mensen in de bijstand. Dit is voornamelijk te danken aan verwachte loonsverhogingen en de koppeling van uitkeringen aan het hogere minimumloon.