Zo veel stijgen de salarissen volgend jaar..

Zo veel stijgen de salarissen volgend jaar..

dec 10, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Voor veel werknemers zal de eerste loonstrook van 2020 een fijne meevaller zijn. In menig cao is namelijk voor volgend jaar extra loonstijging afgesproken. Daarmee gaan de salarissen er gemiddeld genomen met 3,1% op vooruit. Bron: FD, Marlou Visser Dat blijkt uit een analyse van werkgeversvereniging AWVN. De loonstijging is sterker dan het Centraal Planbureau voor 2020 had verwacht, namelijk 2,5%. Een meevaller voor de koopkracht dus.

Loonstijging
In nieuwe cao’s wordt niet per definitie een hele sterke loonstijging voor 2020 afgesproken, gemiddeld 2,8%. Maar in langer lopende collectieve arbeidsafspraken werd veel van de loonstijging juist in 2020 gepland. Daardoor komt het gemiddelde toch hoger uit. Dit jaar zijn er 148 cao’s afgesloten met een looptijd tot na 2020. Daarin is voor volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 3,4% afgesproken. Bijna een miljoen Nederlandse werknemers (942.000), een kwart van het totaal dat onder een cao valt, vallen onder een van deze cao’s. 

Horeca
Onder deze cao’s zijn ook de horeca-cao en metaal en techniek, met een relatief sterke loonstijging. De AWVN gaat ervan uit dat de overige driekwart een loonstijging van zo’n 3,0% kent. Daarmee komt het gemiddelde uit op 3,1%, zegt analist Laurens Harteveld van AWVN tegen het Financieele Dagblad.