TRWerk; mét diploma had ik nu 4500 euro per maand verdiend…

TRWerk; mét diploma had ik nu 4500 euro per maand verdiend…

dec 9, 2021 Nieuwsfeed by roxanne
Salah werkt als woonbegeleider en heeft een voorlichtingsbureau
Salah werkt als woonbegeleider en heeft een voorlichtingsbureau © Thijmen Geluk

‘Als ik mijn opleiding had afgemaakt, had ik nu zeker 4500 euro per maand verdiend’

SALARISHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Salah (36) werkt 36 uur per week als woonbegeleider. Daarnaast heeft hij een voorlichtingsbureau. Babette Rijkhoff 04-12-21, 18:00

Salah geeft voorlichting over gezonde voeding en leert ouderen hoe ze zich het beste beschermen om niet opgelicht te worden. Op dit moment heeft hij zo’n twee klussen per maand, maar in de zomer en het voorjaar is dit twee tot drie keer per week.

Lees ook

Wat verdien je?,,Met mijn vaste baan verdien ik 3100 bruto per maand, want neerkomt op 2500 netto. Voor de avonden en weekenden krijg ik onregelmatigheidstoeslag van 150 euro netto. Gemiddeld verdien ik daar 1200 euro netto per maand mee. Dus in totaal verdien ik 3700 euro netto.”

Blij mee?,,Ik zeg je eerlijk, ik ben best ambitieus. Ik zit in de hoogste salaristrede en ik wil verder. Ik ga volgend jaar met een hbo-opleiding beginnen, zodat ik ook een hoger salaris kan krijgen. Toen ik jonger was heb ik vanwege privé-omstandigheden mijn opleiding niet afgemaakt en ik heb het idee dat ik daardoor veel gemist heb. Als ik het had afgemaakt had ik nu zeker 4500 euro in de maand verdiend. Daarom wil ik ook zo snel mogelijk mijn hbo afmaken. Het geeft je ook voldoening als je veel weet.”

Heb je over je salaris onderhandeld?,,Ik werk hier nu vanaf de zomer en ik wou eigenlijk in een nieuwe schaal beginnen, maar dat konden ze niet geven voor mijn functie. Ik heb toen over andere dingen onderhandeld, zoals mijn opleiding. Deze kost 2500 euro per jaar en wordt betaald door mijn werkgever. De opleiding duurt twee jaar.”

Van ons weet bijna iedereen van elkaar wat er wordt verdiend. Het maakt iedereen ook ambitieus

Wat zijn je verdere secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik krijg volgend jaar een vast contract. Werknemers krijgen een dertiende maand, hebben een fietsplan en omdat het de zorgsector is krijgen we eind dit jaar een bonus van 384 euro netto. Qua sporten krijg ik 25 euro per maand van mijn abonnement terug. Voor de reiskosten krijg ik ook nog 80 tot 100 euro per maand.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Die verdienen met hetzelfde contract zo’n 200 tot 300 euro minder. Ik denk dat het ligt aan de onderhandeling. Van ons weet bijna iedereen van elkaar wat er wordt verdiend. Het maakt iedereen ook ambitieus.”

Hoe zie je je toekomst?
,,Zo snel mogelijk mijn hbo-diploma halen en in functie stijgen. Met mijn voorlichtingsbureau wil ik ook mensen opleiden die voorlichtingen kunnen geven. Dat lijkt mij het ideale scenario. In het begin moest ik als zzp’er vechten voor opdrachten, maar het gaat goed en krijg goede recensies. Ik begon met een tarief van 270 euro per voorlichting en inmiddels is dat 580 euro. Het is echt iets waar mensen wat aan hebben.” 

Verdient Salah genoeg?

Leeftijd: 36
Aantal jaar werkervaring: 5
Aantal werkzame uren per week: 36
Opleiding: mbo
Functie: sociaal cultureel
Branche: zorg
Aantal werknemers: 1000 – 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie als woonbegeleider 2072 euro bruto. ,,Ik wist dat ik erboven zat, mede door mijn onderhandeling. Een tip: laat de afspraken die je hier mondeling over maakt schriftelijk vastleggen. Dan vergeet niemand het en kun je altijd ergens op terugvallen.”