TRUpdate; MSc (2x!) en werken bij McDonalds

TRUpdate; MSc (2x!) en werken bij McDonalds

nov 16, 2021 Nieuwsfeed by roxanne
Taco van der Hoest, manager McDonalds Delft Noord heeft twee universitaire studies achter de rug maar werkt nog steeds bij McDonalds.
Taco van der Hoest, manager McDonalds Delft Noord heeft twee universitaire studies achter de rug maar werkt nog steeds bij McDonalds. © Frank Jansen

Taco (33) heeft twee universitaire diploma’s, maar werkt bij McDonald’s

De 33-jarige Taco van der Hoest heeft twee universitaire studies op zak. Toch werkt hij fulltime bij McDonald’s. ‘Als ik vertel wat ik doe, volgt er vaak stom gelach’. Lisa Vos 16-11-21, 07:00

‘Ik bak frietjes’ – Taco van der Hoest antwoordt het standaard als hem gevraagd wordt wat voor werk hij doet. Wat volgt is ‘stom gelach’ en de volgende woorden: ‘maar je hebt toch gestudeerd? Waarom zit je daar nog?’

Lees ook

,,Mensen oordelen snel. Vroeger trok ik me daar veel van aan, maar tegenwoordig zal het me een worst wezen. Als ik ga uitleggen wat er allemaal bij komt kijken, verandert het perspectief immers meteen. Dit is echt een vak.”

Mensen vergissen zich nog weleens in hoeveel gasten wij op jaarbasis helpenTaco van der Hoest

In werkelijkheid heeft de Vlaardinger ooit inderdaad wel frietjes gebakken, maar inmiddels doet hij dit niet meer. Hij stuurt nu anderen aan die frietjes bakken. Eigenlijk alle crewleden die bij McDonald’s Delft-Noord betrokken zijn – in totaal 160 medewerkers.

De Vlaardinger is manager van McDonald’s Delft-Noord – een locatie aan snelweg A13, die tot de top drie restaurants van Nederland behoort. ,,Er gaan hier volumes om, dat wil jij niet weten. Mensen vergissen zich nog weleens in hoeveel gasten wij op jaarbasis helpen.”

Afspiegeling van de maatschappij

Net als het personeel, maken die gasten zijn baan fantastisch. ,,McDonald’s is eigenlijk een kleine afspiegeling van de maatschappij. ’s Ochtends gaat het restaurant door als soos voor mensen in de buurt, vervolgens komen de scholen, zakenmensen en bouwbakkers langs. Rond etenstijd zie je gezinnen, later op de avond de jeugd en na 23.00 uur komt de ‘nacht-business’ voorbij. Je belandt in zoveel laagjes van de samenleving.”

Die afwisseling, vindt Van der Hoest zo leuk. ,,Mensen om mij heen hoor ik op zondagen weleens klagen dat het bijna alweer maandag is. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk.”

Andersom is het Amerikaanse bedrijf ook erg gesteld op Van der Hoest. Hij werd door de keten zelfs uitgeroepen tot een van de beste restaurantmanagers ter wereld. Volgend jaar zal hij tijdens een speciale ceremonie de zogeheten ‘Ray Kroc Award’ in ontvangst nemen. Niet in Delft, nee, daarvoor wordt hij speciaal ingevlogen naar Orlando, Florida.

Hoewel Van der Hoest het super bijzonder vindt, kan hij zich nu alweer verheugen op ‘het normale leven’. ,,Ik ben niet zo van de spotlights. Laat mij maar gewoon mijn werk doen. Dan ben ik op mijn gelukkigst.”

‘Eén zomertje geld binnen harken en dan kappen’ 

Zeventien was Van der Hoest toen hij bij McDonald’s als crewlid begon. Hij had zijn zinnen gezet op een rijbewijs. Omdat de Vlaardinger hiervoor bij papa en mama niet zijn hand kon ophouden, moest ’ie aan de bak. Het idee was om ‘één zomertje geld binnen te harken en dan te kappen’.

,,Dat kappen is er nooit van gekomen. En dat is niet omdat het rijbewijs nog op zich laat wachten. Dat is er al lang. Zelfs een leuke auto van de zaak. Ik werk immers niet bij de kleinste snackbar van het land”, klinkt het lachend.

Lex van Lieshout
© Lex van Lieshout

Het is overigens puur toeval dat Taco ooit bij McDonald’s is beland. ,,Ik ben er helemaal niet mee opgevoed. Ook als jonge jongen kwam ik amper bij McDonald’s.” Inmiddels is dat dubbel en dwars ingehaald. De afgelopen jaren zijn er heel wat burgers en frietjes doorheen gegaan. ,,Het gekke aan McDonald’s is dat het altijd smaakt. Vies wordt het nooit.”

Toch blijft de weegschaal binnen het gareel. ,,Ik ben hele dagen in de weer. Enkel achter een bureau zitten, is er niet bij. Overigens word je daar ook niet beter van, zie ik bij sommige van mijn vrienden.”