TRUpdate; Mogelijk leegloop Rusland, groeiende steun Poetin

TRUpdate; Mogelijk leegloop Rusland, groeiende steun Poetin

mrt 29, 2022 Nieuwsfeed by roxanne

Financieel Dagblad,

Leegloop van Rusland dreigt, met groeiende steun voor Poetin tot gevolg
Van onze redacteur 28 mrt   20:00

Reizigers uit Sint-Petersburg na aankomst op het centraal station in Helsinki, Finland. Sinds de gevechten in Oekraïne verlaten veel Russen hun land.

Reizigers uit Sint-Petersburg na aankomst op het centraal station in Helsinki, Finland. Sinds de gevechten in Oekraïne verlaten veel Russen hun land. Foto: Alessandro Rampazzo/AFP


In het kort
De sancties doen zich in Rusland voelen.
Mensen raken werk kwijt en hier en daar ontstaan al tekorten.
Regering zal banenverlies mogelijk opvangen door werk bij de overheid aan te bieden.
Marina (niet haar echte naam) zit in zak en as. Ze is freelance redacteur en producer voor een reisprogramma, waarvoor ze de hele wereld over reist en dat vindt ze geweldig. Zo kwam ze al in Cuba, Servië en tal van andere landen.

Maar sinds de Russische ‘militaire operatie’ in Oekraïne begon, hebben vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Rusland opgeschort en is het programma al weken niet meer op de buis. Daarnaast verliest ze haar werk als reisleider, omdat er weinig toeristen naar Rusland komen.

‘Hoogstwaarschijnlijk zal al mijn werk verdwijnen, ik moet iets nieuws leren’, verzucht de vijftiger. ‘Maar daarvoor kun je minstens vier tot vijf maanden niet werken. Waar moet ik in de tussentijd van leven? Deze rotoorlog maakt ons leven kapot.’

Marina vertelt dat veel van haar kennissen Rusland sinds de oplaaiende gevechten in Oekraïne al hebben verlaten. ‘Naar Georgië, Armenië, sommigen naar de Europese Unie. Een enkeling sluit er zelfs een schijnhuwelijk voor. Ik houd erg van Georgië, maar daar is nog minder werk dan hier.’

Inflatie van 20%
Zoals Marina zijn er miljoenen Russen. Zonder McDonald’s, Ikea en Apple kunnen ze echt wel. Maar er gaan door de sancties en het vertrek van buitenlandse bedrijven ook honderdduizenden banen verloren. De Russische president Vladimir Poetin noemt het ‘economische oorlogsvoering’ door het Westen tegen zijn onderdanen.

De sancties zijn dan ook ongekend en hebben er al voor gezorgd dat de roebel over de kop is gegaan, de inflatie 20% bedraagt, er hier en daar al tekorten aan producten zijn ontstaan en (buitenlandse) investeringen achterwege blijven.

Door de strafmaatregelen die het Westen na 24 februari oplegde aan Rusland, zal de Russische economie dit jaar naar verwachting met 10% tot 15% krimpen. Terwijl eind vorig jaar nog een groei werd verwacht met 2,7%.

Auto’s zijn nu al 15% tot 20% duurder, elektronica ook. En dat is nog maar het begin. Want nu zijn er nog voorraden. Maar wat als die over twee of drie maanden op beginnen te raken? Met name het gebrek aan medicijnen zou nijpend kunnen worden.

Sancties illegaal?
Volgens de onafhankelijke Russische econoom Andrej Movtsjan zal de heersende elite de sancties wel overleven. Hij vindt ze dan ook onzinnig en vraagt zich zelfs af of ze wel legaal zijn. ‘Je bevriest tegoeden, omdat de eigenaren ervan banden hebben met iemand anders. Formeel gezien klopt dat niet. Het lijkt bijna op een Russische stijl van opereren’, schertst Movtsjan.

Hij stelt dat met name de middenklasse het moeilijk gaat krijgen. ‘En die is overwegend niet blij met Poetin. Het lijkt erop dat hij en het Westen nu dezelfde groep mensen aanpakken.’

Met name buiten de grote steden bestaan al tekorten aan goederen als suiker, boekweit (het lievelingsvoedsel van Russen) en maandverband. Een video op Twitter toont hoe een medewerker vanuit het magazijn een winkelwagentje met pakken suiker een supermarkt inrijdt en klanten zo veel mogelijk voor zichzelf proberen bijeen te graaien.

‘Maar de tekorten hebben weinig met de sancties te maken’, vermoedt Movtsjan. ‘Die waren er voor het begin van de militaire actie in Oekraïne ook al. Er is in de regio’s gewoon te veel vraag en de distributie is er te zwak.’

Lagere salarissen
Natalja Zoebarevitsj, een expert op het gebied van de economie van de Russische regio’s, beaamde dat onlangs op de radio. Volgens haar aarzelen de Russen daarnaast om groot in te slaan als de waarde van de roebel blijft kelderen, terwijl hamsteren verstandig kan zijn. ‘Ik kocht te weinig en had meer moeten kopen’, zei ze.

Of er massafaillissementen en –ontslagen gaan plaatsvinden, kan Movtsjan nog niet voorspellen. ‘De werkloosheid in Rusland zal dit jaar uitkomen op zo’n 10%. De overheid zal dat compenseren door mensen overheidsbanen en werk in het leger te bieden’, verwacht hij.

Maar de sancties zullen onherroepelijk leiden tot lagere salarissen, denkt hij. Veel Russen zullen daardoor Rusland proberen te verlaten, mensen die hoe dan ook al niets moeten hebben van de huidige president en zijn regering.

Movtsjan: ‘De autoriteiten zullen er voortdurend op wijzen dat de economische crisis te wijten is aan het Westen. Daardoor zal de steun voor Poetin in Rusland alleen maar groeien.’

Marina heeft toch een meevaller. Voor een vakantietrip naar Karelië heeft ze inmiddels de benodigde zes toeristen bij elkaar kunnen vinden. ‘Daar kan ik nog snel even wat mee verdienen’, zegt ze. ‘Daarna zien we wel weer verder.’

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1434643/leegloop-van-rusland-dreigt-met-groeiende-steun-voor-poetin-tot-gevolg-m2c2canbqlo5