TRUpdate; Coca-Cola denkt ‘out of the box’

Een containerschip van de Deense rederij Maersk vaart in de Rotterdamse haven.

TRUpdate; Coca-Cola denkt ‘out of the box’

okt 4, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Coca-Cola denkt ‘out of the box’ en vervoert 60.000 ton per bulkcarrier

ALTERNATIEVEN CHAOTISCHE CONTAINERVAART

Met het vervoer van ruim 60.000 ton lading per bulkcarrier is Coca-Cola toegetreden tot de rij van grootverladers die alternatieven zoeken voor de chaotische containervaart.ROB MACKOR Stuur een e-mail 4 oktober 2021 12:07TwitterFacebookLinkedIn

Drie bulkcarriers van ongeveer 35.000 ton worden met lading van de frisdrankgigant op weg gestuurd naar havens die niet met congestie te kampen hebben. ‘Als je door de zeevrachtcrisis geen containers of ruimte kunt krijgen, moet je out of the box denken’, schreef inkoopdirecteur Alan Smith in een post op Linkedin.

Vlotte afhandeling

Hij voegde eraan toe te hopen op een vlotte afhandeling in de loshavens ‘omdat de kosten van demurrage and detention enorm zijn’. Hij onthulde niet om wat voor soort lading het gaat, maar op foto’s die hij heeft gepost, is te zien dat die verpakt is in ‘big bags’. Ook zegt hij niet om welke laadhaven(s) en loshavens het gaat. Wel zei hij dat de zending het equivalent is van 2800 teu.

Hij liet doorschemeren dat het transport nog maar het begin is van een grotere uitwijkoperatie om de problemen in de containervaart te omzeilen. ‘We hopen dat dit de eerste van vele is in de komende maanden en het is een goed voorbeeld van de uitstekende samenwerking tussen onze inkoopteams, onze supply chain-partners en onze leveranciers’, aldus de wereldwijde inkoopbaas van Coco-Cola.

Onorthodoxe middelen

De afgelopen maanden hebben al een aantal grootverladers hun toevlucht gezocht tot onorthodoxe middelen om hun aanvoer veilig te stellen of hun producten op de markt te krijgen. Zo hebben retailers als Walmart, Ikea en Home Depot zelf containerschepen ingehuurd voor het vervoer van hun lading in een poging te ontkomen aan de torenhoge tarieven van de lijnvaartrederijen.