TRUpdate; China en US werken samen voor klimaat

TRUpdate; China en US werken samen voor klimaat

nov 11, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

FinancieelDagblad,OrlaMcDonald;VS en China gaan samen optrekken in bestrijden klimaatcrisis,10 nov   21:40
De Verenigde Staten en China kondigden woensdagavond onverwachts een gezamenlijk plan aan om de komende tien jaar broeikasgasemissies te verminderen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lijken van niets te hebben geweten.

VS-klimaatgezant John Kerry tijdens een gezamenlijke verklaring van de VS en China in Glasgow. Foto: Reuters


In het kort
De VS en China gaan samen optrekken tegen klimaatverandering.
De twee landen presenteerden woensdagmiddag een gezamenlijke declaratie op de VN-klimaattop in Glasgow.
De onderhandelingen leken juist deze week niet vooruit te komen.
Maar de stemming kan na het VS-China pact keren, klinkt het in Glasgow.
De samenwerking komt als een duveltje uit een doosje tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow. De onderhandelingen op de top, die wordt gezien als een van de laatste kansen om de opwarming van de aarde te stoppen, leken de afgelopen dagen niet vooruit te komen. China wilde zijn klimaatdoel voor 2030 niet aanscherpen. De VS lagen dwars bij het vrijmaken van geld voor ontwikkelingslanden, die zich daarmee kunnen beschermen tegen klimaatverandering.

Maar woensdagmiddag kwamen de twee landen in een onaangekondigde persconferentie plotseling met een statement. China en de VS gaan samenwerken om broeikasgassen in de transport-, energie-, en industriesector te laten zakken. Ander speerpunt is het verminderen van de uitstoot van methaan, naast CO2 ook een schadelijk broeikasgas. De landen zeggen dat het komende decennium bereid zijn verdere klimaatactie te ondernemen. Ook zeggen ze dat de komende tien jaar ‘beslissend’ zijn om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

Volgens klimaatwetenschappers zijn de komende tien jaar cruciaal willen landen de opwarming van de aarde beperken tot 1.5 graad, wat nodig is om ernstige klimaatverandering te voorkomen. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken de aarde met niet meer dan 2 graden te laten opwarmen en te streven naar 1.5 graad. Maar China houdt tot nu toe vast aan een klimaatdoel, waarbij het zijn CO2-uitstoot pas na 2030 laat zakken. Dat het land nu benoemt dat de komende tien jaar beslissend zijn, zou een positief vervolg kunnen geven aan de verdere Glasgow-onderhandelingen.

Tegen de BBC zegt de Chinese hoofdonderhandelaar Xie Zhenhua dat wat betreft klimaatverandering ‘er meer overeenkomst dan verschil is tussen China en de VS’. Klimaatgezant van de VS, John Kerry, voegde daaraan toe dat de landen ‘voldoende tegenstellingen kennen, maar wat het tegengaan van klimaatverandering betreft, is samenwerken de enige manier’.

EU is verrast
Voor de EU is de deal uit de lucht komen vallen, zeggen bronnen dicht bij de onderhandelingen op de top in Glasgow. Ook de Britten lijken overvallen, schrijven meerdere Britse kranten.

Desalniettemin is Eurocommissaris voor het Klimaat Frans Timmermans opgetogen, zo laat hij via zijn sociale media weten. ‘Goed nieuws dat de VS en China overeenstemming hebben weten te vinden wat betreft het klimaat. Dit is een uitdaging die politiek overstijgt. Samenwerking tussen de twee grootste uitstoters ter wereld zal een boost geven aan de verdere onderhandelingen in Glasgow.’

Positief signaal
Op de top valt de boodschap van de twee grootmachten goed bij delegaties van landen, maar wat het doet voor het klimaat moet volgens velen nog blijken. In de gezamenlijke verklaring zijn geen concrete doelen aangekondigd die meetbaar zijn.

De Glasgow-gesprekken leken juist vast te zitten. Vanochtend werd een concepttekst voor een slotakkoord gepresenteerd. Daarin stonden geen baanbrekende mededelingen, behalve dat landen, als zij dat nog niet hebben gedaan, voor 2022 een ambitieuzer klimaatdoel moeten inleveren. Maar de tekst was zo geschreven dat dit geen verplichting zou zijn.

Deze week zijn ministers van bijna tweehonderd landen samen in Glasgow. Vrijdag moet er een slotakkoord op tafel liggen. Het doel is dat daarin klimaatmaatregelen staan, die ervoor zorgen dat het doel van maximaal 1,5 graad opwarming dichterbij komt. Daarvoor is nog veel nodig. Voor de top in Schotland startte bleek uit een VN-rapport dat de aarde eind deze eeuw afstevent op 2,7 graden warmer.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1419001/stemming-in-glasgow-keert-vs-en-china-gaan-samen-optrekken-in-bestrijden-klimaatcrisis-jkk1caDYRFh5