Meer snelle groeiers in bedrijfsleven

Meer snelle groeiers in bedrijfsleven

aug 8, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. Vooral uitzendbureaus, beveiligings- en opsporingsbedrijven en restaurants en cafés en drinkgelegenheden konden de afgelopen jaren een spectaculaire groeispurt maken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een bedrijf is voor het CBS een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal 10% per jaar toeneemt. Aan het begin van deze groeiperiode moet het bovendien minimaal tien werknemers hebben.

Overnames
In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10.000 snelgroeiende bedrijven. Dit is 20% meer dan het vorige record uit 2017, toen er bijna 8500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Na 2014 steeg het aantal snelgroeiende bedrijven elk jaar, in totaal met 85% van 5520 tot 10200.

Bij maximaal een vijfde van de bedrijven was de groei (mede) te danken aan overnames. Het aantal bedrijven waarbij overnames mogelijk een rol speelden bij de groei, was in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2014. De meeste snelgroeiende bedrijven zaten in 2018 in de zakelijke dienstverlening, op de voet gevolgd door de handel. De grootste procentuele groei vond plaats bij de bouwnijverheid en de horeca met respectievelijk 36% en 34%.

Bron tekst: fd.nl
Foto: Pixabay.com