Tesla verbetert record geleverde auto’s en ziet orderboek groeien

Tesla verbetert record geleverde auto’s en ziet orderboek groeien

okt 3, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Verreweg de meeste van de geleverde Tesla’s zijn van het de ‘goedkope’ Model 3. Bron: FD, Foto: Reuters
Tesla heeft in het derde kwartaal 97.000 auto’s afgeleverd, waarvan 79.600 van de nieuwe en goedkopere Model 3. Het orderboek van de Amerikaanse producent van elektrische auto’s zit nu voller dan drie maanden geleden. Verdere toelichting volgt pas over enkele weken, als de operationele cijfers over het derde kwartaal naar buiten komen.
Dat heeft Tesla TSLA$243,13-0,64% woensdag na het sluiten van Wall Street bekendgemaakt. In de nabeurshandel ging er meer dan 4% van de koers af na het bekend worden van de productiecijfers. Vannacht schommelde de koers rond $243. Medio december vorig jaar werd er nog $376 voor een aandeel betaald.

Doel in zicht
Het aantal geleverde auto’s ligt 1800 boven de productie in het tweede kwartaal, maar 2000 onder wat door analisten werd verwacht. In het vierde kwartaal moet Tesla nu 104.800 auto’s afleveren om op een totaal van 360.00 voor het hele jaar te komen. Ceo Elon Musk had voor dit jaar een productie van tussen de 360.000 en 400.000 auto’s voorspeld.
Tesla moet in de Verenigde Staten het hele jaar al opboksen tegen het steeds verder afnemende belastingvoordeel, per januari 2020 tot nul. Ook in andere landen, waaronder het voor Tesla belangrijke China, is het belastingvoordeel op het kopen van elektrische auto’s verlaagd.

Nederland
In Nederland werd Tesla per 1 januari geraakt via de hogere bijtelling op duurdere leaseauto’s, waardoor veel Tesla-rijders werden getroffen. Dit geldt echter niet voor de Model 3, waarvan het instapmodel net onder de €50.000 uitkomt. Tot een halve ton geldt een bijtelling van 4%, voor alle bedragen daarboven is de bijtelling 22%.
De Tesla Model 3 staat in Nederland al een paar maanden op rij bovenaan de lijst van meest verkochte auto’s. In september werden er 5890 geregistreerd, blijkt uit cijfers van Bovag. Daarmee was de Model 3 goed voor een marktaandeel van ruim 15%. Ook over de eerste drie kwartalen van 2019 staat de auto fier bovenaan.

Twijfels over marge
Over het tweede kwartaal maakte Tesla nog een verlies van $408 mln, na een verlies van $702 mln over de eerste drie maanden. Analisten zijn er nog niet van overtuigd dat Tesla op de Model 3 nu voldoende marge maakt om op een hogere winst uit te komen.
Uit de operatie kwam in de eerste zes maanden wel een positieve kasstroom, van $224 mln. Tevens werd er in het tweede kapitaal vers geld uit de markt gehaald via leningen en de uitgifte van aandelen. Eind juni zat er $5,5 mrd in de kas.