Terminal Recruiters

Terminal Recruiters

feb 17, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Olieopslagreus Vopak breidt flink uit in Vlaardingen met tanks voor biobrandstoffen

Vopak breidt uit in de Rotterdamse haven. Het tankopslagbedrijf bouwt zestien tanks bij de terminal in Vlaardingen. Vopak heeft dat tegelijkertijd bekendgemaakt met de cijfers van de Rotterdamse multinational over het ‘ongekende’ jaar 2020.Leon van Heel 17-02-21, 12:25 Laatste update: 14:03

De tanks zijn voor grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen als biodiesel en biokerosine. Dat kan oud, vervuild frituurvet zijn en talg, slachtafval of afvalstromen uit de zeep- en shampoo-industrie. In Europa is een groeiende markt voor biobrandstoffen en daar speelt Vopak op in. Zo kondigde het Finse bedrijf UPM pas nog aan Rotterdam op het oog te hebben voor de bouw van een nieuwe bioraffinaderij.

Lees ook

De 16 nieuwe Vopak-tanks hebben een gezamenlijke inhoud van 64.000 kubieke meter. De Vopak-terminal in Vlaardingen is al gespecialiseerd in de opslag van ‘eetbare oliën’ als zonnebloemolie, raapolie en palmolie en afgewerkte olie, verklaart het bedrijf de keuze voor de uitbreiding op dit terrein. Voor de bouw sloopt het bedrijf een aantal oude tanks. De nieuwe zijn een stuk hoger.

Vopak is het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld. Het slaat olie, gas en chemicaliën op voor de handel. Dat gebeurt in tankparken verspreid over de aardbol. Het bedrijf draaide het afgelopen jaar een omzet van 1,19 miljard euro en maakte 300,9 miljoen euro winst. Vergeleken met 2019 is dat een stuk minder. Toen boekte het bedrijf 571 miljoen euro winst bij een omzet van 1,25 miljard euro.

‘Ongekende veranderingen’

De coronapandemie heeft grote invloed op de resultaten. Topman Eelco Hoekstra spreekt van ‘ongekende veranderingen in vraag en aanbod van gas, chemicaliën en olie’. Zo daalde de vraag naar olie sterk, net als de prijs. Daar tegenover staat dat Vopak weer profiteerde van oliehandelaren die gingen hamsteren in de hoop hun voorraad later met winst te verkopen. Hoekstra ziet ook de opmars van schone brandstoffen versnellen.

,,Veel ondernemingen hebben dit jaar kritisch naar hun activiteiten gekeken’’, zegt hij. Behalve aan de versnelling in de energietransitie merkt hij dat ook aan de besluiten van veel  bedrijven om onderdelen af te stoten die zij niet meer tot hun core-business rekenen. Vopak zelf kon op die manier drie tankparken van Dow in de Verenigde Staten op de kop tikken, omdat dit chemiebedrijf er van af wilde.

Overnames als deze en ook de verkoop van terminals, onder meer in China en Spanje, kleuren de jaarcijfers van Vopak.