Stop met Powerpoint

Stop met Powerpoint

mei 23, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Je kunt beter stoppen met Powerpoint, zegt Harvard

1 week geleden

Het is bijna een gewoonte: bij een presentatie zorg je dat je ook een Powerpointpresentatie hebt om je verhaal te ondersteunen. Doe maar niet meer, zeggen onderzoekers van Harvard: het is schadelijk voor je merk en bedrijf.

 

Een presentatie met Powerpoint of een presentatie zonder hulpmiddel: je zou verwachten dat de Powerpoint ervoor zorgt dat de presentatie hoger wordt beoordeeld. Dat blijkt echter niet het geval. Er is geen significant verschil in effect tussen een presentatie met en zonder Powerpoint, terwijl het maken van een Powerpoint wel tijd, geld en andere middelen kost. Je kunt er dus beter maar mee stoppen.

Die conclusie kan worden getrokken uit een onderzoek van Harvard University. Deelnemers aan het onderzoek, met ruime ervaring in het geven van presentaties (zonder hulpmiddel, met Powerpoint, of met Prezi), kregen willekeurig een presentatievorm toegewezen. De opdracht was om een korte, realistische en zakelijke presentatie te maken, die vervolgens werd beoordeeld door een breed publiek.

Zoomable user interface (ZUI)

Uit het onderzoek bleek dat de Prezi-presentaties werden gezien als gestructureerder (13%), interessanter (16%), overtuigender (22%) en effectiever (25%) dan zowel Powerpointpresentaties als enkel mondelinge presentaties. Met Prezi, dat weleens de Powerpoint-killer wordt genoemd, presenteer je op één virtueel canvas waarop kan je kunt inzoomen om details te bekijken, of juist kunt uitzoomen om het grotere plaatje te ontwaren. Sprekers die gebruikmaakten van zo’n zoomable user interface (ZUI), werden bovendien door het publiek gezien als ‘deskundiger en professioneler’.

Volgens de onderzoekers is het verschil in waardering te verklaren door de logische verbanden die een Prezi-presentatie legt. Dat is althans als de tool goed wordt gebruikt, want ook met Prezi kun je er een monotoon ‘volgende-slide-verhaal’ van maken. Maar die Powerpointpresentatie, die kan dus sowieso de deur uit.

Het onderzoek werd overigens uitgevoerd met financiële steun van Prezi zelf, maar volgens de onderzoekers zijn zij volledig onafhankelijk te werk gegaan en is vooraf met Prezi afgesproken dat de resultaten ook zouden worden gepubliceerd als deze negatief zouden uitpakken voor de geldschieter.

 

Bron: Forbes