‘Stop met klagen dat ouderen het slecht hebben’

‘Stop met klagen dat ouderen het slecht hebben’

dec 7, 2020 Nieuwsfeed by roxanne

De jeugd heeft de toekomst, maar niet in Nederland. Hier worden ouderen gepamperd ten koste van jongere generaties, zegt financieel adviseur Paul van der Kwast.

Bijna vier jaar geleden schreef ik een column over hoe het belastingstelsel ouderen bevoordeelt en jongeren tegenwerkt. Sindsdien is er weinig veranderd, helaas.

De feiten: nergens in de wereld hebben gepensioneerden het zo goed als in Nederland. Iemand die anderhalf keer modaal verdient, krijgt na zijn pensionering volgens de Oeso netto 79 procent van het laatstverdiende inkomen. Ter vergelijking: in Denemarken is dat 68 procent, in Duitsland 53 procent en in België 48 procent.

Het is natuurlijk fantastisch dat wij goed voor ouderen zorgen, een teken van beschaving. Maar het contrast met jongere generaties is wel erg groot. En sinds het coronavirus de wereld in een verlammende houdgreep heeft, is het verschil alleen nog maar groter geworden. Terwijl twintigers en dertigers met hun tijdelijke contracten massaal aan de kant worden gezet, stijgt de AOW vrolijk door met de inflatie. En heeft de zorg – vooral belangrijk voor 60-plussers – een haast onaantastbare status gekregen.

Vechten om een stageplaats

Zet dat eens tegenover het onderwijs. Duizenden tieners en twintigers vechten om een stageplaats. En hoewel veel pensioenfondsen al lang hadden moeten korten op de pensioenen, stelt de politiek dit uit angst voor 50Plus en andere lobbyclubs al jaren uit.   

Ook de belastingregels zijn in het voordeel van ouderen, want gepensioneerden betalen aanzienlijk minder belasting dan jongeren. Als twintiger betaal je over de eerste 35.000 euro 37 procent belasting, als gepensioneerde is dat maar 19 procent. Dat komt doordat ouderen geen AOW-premie hoeven te betalen, die zit versleuteld in de belastingtarieven. Wat raar is, want de AOW-premie is al jaren niet meer kostendekkend. Gepensioneerden hebben jarenlang eigenlijk te weinig premie betaald en dat wordt verhaald op de huidige werkende generaties.

Ouderenkorting

Alsof de halvering van het belastingtarief nog niet genoeg is, krijgen ouderen ook nog de ouderenkorting. Dat is een extra belastingkorting van – voor de meeste ouderen – ruim 1.600 euro. Voor alleenstaande ouderen komt hier nog ruim 400 euro bovenop.  

Tegelijkertijd neemt de belastingdruk voor bijvoorbeeld zzp’ers toe, omdat de zelfstandigenaftrek de komende jaren wordt afgebouwd. Die raakt natuurlijk vooral zzp’ers, twintigers en dertigers.

Ondertussen schreeuwen partijen als 50Plus en sommige vakbonden moord en brand als je met maar een vinger aan de positie van ouderen durft te komen. Hopelijk zullen de politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen in maart volgend jaar wat meer aan de toekomst durven te denken, en minder aan de machtige grijze, trouw stemmende lobby.