Oppositie verslaat Erdogan opnieuw in Istanboel, nu verpletterend

Oppositie verslaat Erdogan opnieuw in Istanboel, nu verpletterend

jun 24, 2019 Nieuwsfeed by vincent

De belangrijkste oppositiepartij tegen president Erdogans AK-partij is de grote en overtuigende winnaar geworden van de burgemeestersverkiezing in Turkije’s belangrijkste stad Istanboel. De eerder nog afgezette burgemeester Ekrem Imamoglu haalde 54% van de stemmen, zijn tegenstrever 45%. Foto: Reuters, Tekst: FD
Aanhangers van de Turkse republikeinse volkspartij (CHP) vieren de verkiezing van Ekrem Imamoglu tot burgemeester van Istanboel.REUTERS
Erdogan erkende de nederlaag van zijn partij zondagavond in een tweet. Hij zei dat de nationale wil in de uitslag tot uitdrukking kwam. Imamoglu beloofde op zijn beurt aan de inwoners van Istanboel ‘een nieuw begin’.
Gevoelige klap
De nederlaag van zijn AK-partij wordt gezien als een gevoelige klap voor Erdogan, die nu 16 jaar aan de macht is in Turkije. De verkiezingen worden ook beschouwd als een test voor de Turkse democratie.
De uitslag van de verkiezingen in Istanboel werd in maart ongeldig verklaard toen de oppositie nipt won in de stad, die 25 jaar werd bestuurd door Erdogans partij en haar voorgangers. De president was zelf van 1994 tot 1999 burgemeester van Istanboel en zei ooit: ‘Wie Istanboel wint. wint Turkije.’

Imamoglu haalde naar schatting bijna een miljoen meer stemmen dan zijn tegenstander. In maart was zijn meerderheid maar circa 14.000 stemmen. Volgens de teruggekeerde burgemeester hebben zijn kiezers ‘aan de wereld laten zien dat Turkije zijn democratie verdedigt’. Hij zei met Erdogan te willen samenwerken.

Ekrem Imamoglu staat de pers te woord na zijn overwinning.REUTERS
De Turkse president verklaarde vorige week nog dat hij iedere uitkomst van de verkiezingen deze keer zou aanvaarden. Maar hij suggereerde ook dat zijn tegenstanders juridische problemen te wachten zouden staan. Hij beschuldigde Imamoglu ervan samen te spannen met de coupplegers uit 2016.

Zelf werd Erdogan uit zijn ambt gezet in 1999 omdat hij een islamitisch gedicht citeerde, wat in strijd was met de toenmalige seculiere staatsinrichting van Turkije. Imamoglu werd na 18 dagen uit zijn ambt gezet nadat de kiesraad had vastgesteld dat niet op alle stembureaus staatsambtenaren aanwezig waren.
Grootste stad, commercieel centrum
Erdogans verlies komt niet alleen hard aan voor Erdogan omdat zijn eigen politieke opmars er begon. Istanboel is ook de grootste stad van het land en het commerciële centrum. De AKP verloor ook Ankara en andere grote steden al in maart.
De stad aan de Bosporus, waar Europa en Azië samenkomen, huisvest een vijfde van de 82 miljoen inwoners van het land, ontvangt een kwart van alle overheidsinvesteringen en is goed voor een derde van de economie van het land die in 2018 een bbp had van €670 mrd. De AK-partij houdt wel een meerderheid in de gemeenteraad.
Uitdager in 2023 of eerder
De overwinning van Imamoglu kan hem lanceren als de belangrijkste uitdager van de president in de volgende presidentsverkiezingen, over vier jaar. De vraag is vooral of het Erdogans ijzeren greep op de macht in het land al eerder gaat verzwakken.
Volgens politieke analisten binnen en buiten Turkije kan Erdogans verlies ook leiden tot aanpassingen in de regering, veranderingen in het buitenlands beleid waarin Erdogan zich steeds verder van het Westen afkeerde en zelfs vervroegde verkiezingen.
Turkije verkeert al enige tijd in een recessie, nadat Erdogan eerder leiding gaf aan een periode van hoge groei. Ook de financiële markten zijn wantrouwend geworden door de onzekerheid over de politieke stabiliteit in het land.
De Turkse lira maakte een steile val door nadat het verkiezingsresultaat in Istanboel in maart werd geannuleerd, maar heeft zich sindsdien hersteld ten opzichte van de euro.