Nederlandse miljonair heeft gemiddeld €3 mln

Nederlandse miljonair heeft gemiddeld €3 mln

jun 25, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Wie een miljonair tegen het lijf wil lopen, kan het beste naar Laren toe, een gemeente in Noord-Holland met ruim 11.000 inwoners. Daar hebben vijfhonderd huishoudens een vermogen groter dan €1 mln. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wie miljonairs schuwt, verhuist dan weer het beste naar Kerkrade in Zuid-Limburg. Op een bevolking van meer dan 40.000 zielen zijn er daar maar honderd huishoudens met een vermogen boven de €1 mln. Ook in Brunssum en Nissewaard is het goed zoeken.

Op 1 januari 2017 telde Nederland 115.000 huishoudens die zich miljonair mochten noemen, wat 1,5% is van het totaal. Na Laren (10,8% van alle huishoudens) scoren ook Bloemendaal (10,4%) en Blaricum (9,8%) hoog. Opgeteld over het hele land waren ze met ruim duizend meer dan in 2016.
Gemiddeld hebben miljonairs in Nederland een vermogen van €3 mln, wat 55 keer zo hoog is als het vermogen van niet-miljonairs. Het CBS hield bij zijn berekening geen rekening met de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld.
Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens bedroeg in 2017 gemiddeld €117.000, tegenover €40.000 voor minder vermogende Nederlanders. Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de belangrijkste bron van inkomsten.
Amsterdam voert de lijst van gemeenten aan met het grootste aantal miljonairs (6400), gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Verder hebben de gemeenten Westland, Breda, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Wassenaar, Amstelveen, Bloemendaal en Groningen duizend miljonairshuishoudens of meer.