Nederlander leidt Audi

Bram Schot

Nederlander leidt Audi

jun 19, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Nederlander leidt Audi na arrestatie topman

De Nederlander Bram Schot komt tijdelijk aan het roer bij Audi. De 56-jarige bestuurder was al sinds 1 september vorig jaar lid van de vernieuwde raad van bestuur, met als aandachtsgebied de marketing. Nu vervangt hij Audi-topman Rupert Stadler, die maandag werd opgepakt op verdenking van fraude. De Duitse justitie arresteerde hem uit vrees dat de topman gegevens achterover drukt in het sjoemeldieseldossier.

Bram Schot
Bram SchotFoto: Volkswagen

De 56-jarige Bram Schot heeft een lange geschiedenis in de autosector. Hij werkte onder meer bij Volkswagen, waar hij het volgens de producent goed heeft gedaan. Uit zijn benoeming vorig jaar sprak een groot vertrouwen in zijn capaciteiten, want het luxemerk Audi is het paradepaardje van Volkswagen. Schot moest ook direct aan de slag. De verkoop van de fabrikant daalde vorig jaar met 4%. In China, de grootste markt, ging de afzet zelfs met 12% omlaag. Het merk dreigt de concurrentiestrijd met grote concurrenten Mercedes en BMW te verliezen.

Schot begon zijn autocarrière in 1982 bij DAF, om vervolgens op de relatief jonge leeftijd van 41 jaar president-directeur te worden van het toenmalige DaimlerChrysler Nederland. Later vertrok hij voor dat concern naar Italië. In zijn vorige functie werkte hij voor ‘VW Nutzfahrzeuge’, het onderdeel dat bestelauto’s en -busjes produceert, eveneens verantwoordelijk voor de verkoop en de marketing.

De bestuurder is niet iemand die veelvuldig in de media is te vinden. Ook zijn LinkedIn-pagina — met welgeteld nul connecties — biedt nauwelijks informatie. Uit de schaarse mediaberichten komt het beeld naar voren van een getalenteerde manager die gepokt en gemazeld is in de autosector. In een artikel in NRC uit 2003 wordt hij door een consultant geroemd voor zijn ‘geweldig gevoel voor detail, strategisch vermogen en zijn commerciële instelling’. Kenmerken die ze bij het gehavende Audi goed kunnen gebruiken.