Miljardentransactie RWE en Eon
Miljardentransactie op komst tussen Duitse energiereuzen RWE en Eon
In een ingrijpende miljardentransactie hebben de twee grootste Duitse energiebedrijven een nieuwe toekomst voor zichzelf uitgestippeld. RWE gaat zich als marktleider volledig toeleggen op het opwekken van conventionele én groene energie. Concurrent Eon wil zich volledig richten op de distributienetwerken en diensten aan consumenten.
Om dit mogelijk te maken wordt de beursgenoteerde RWE-dochter Innogy gekocht door Eon en vervolgens tussen de twee opgesplitst. De Duitse energiereuzen bevestigden zondag een principeakkoord over de miljardendeal, nadat de ingrijpende plannen waren uitgelekt. De verwachting is dat de Duitsers deze week overeenstemming bereiken.

Zondag vergaderden de commissarissen van de bedrijven over de plannen die in het diepste geheim zijn gesmeed. De bedrijven spreken van een ‘een brede uitwisseling van bedrijfsactiviteiten en aandelenbelangen’.
Hoewel de voorgenomen transactie een compleet Duits karakter heeft — er zijn geen buitenlandse ondernemingen of private-equitypartijen bij betrokken — zullen de overname en reorganisatie niet zonder slag of stoot plaatsvinden. Bij RWE hebben lokale overheden, invloedrijke aandeelhouders, hun twijfels geuit over de verkoop van dochteronderneming Innogy. Mededingingsautoriteiten zullen de plannen ook nog moeten beoordelen.
Uitwisseling van activiteiten
Eon verwerft door de transactie het lucratieve distributienetwerk van Innogy. De activiteiten van Innogy én Eon op het terrein van de opwekking van hernieuwbare energie komen door de transactie terecht bij RWE, dat dan tevens het moederbedrijf wordt van het Nederlandse Essent. Nu is Essent in handen van Innogy.
RWE splitste zich twee jaar geleden nog in een ‘grijs’ en een ‘groen’ bedrijf. Het duurzame energiebedrijf Innogy kreeg een beursnotering, maar zal door de huidige transactie weer van de beurs verdwijnen.
Belang
Als die transactie doorgaat wordt RWE met 16,7% de belangrijkste aandeelhouder van zijn voormalige aartsrivaal Eon.
In een complexe deal wil Eon het overgebleven belang van 76,8% van RWE in Innogy overnemen. RWE krijgt €1,5 mrd in contanten maar wordt vooral betaald aandelen Eon. Als die transactie doorgaat wordt RWE met 16,7% de belangrijkste aandeelhouder van zijn voormalige aartsrivaal
Eon doet een bod op de resterende aandelen die op de beurs worden verhandeld. Dat bod waardeert Innogy op ruim €20 mrd. Eon draagt niet alleen de productie van groene energie over aan RWE. Als onderdeel van de overeenkomst gaan de gasopslagactiviteiten van Innogy naar RWE, net als het aandeel in het Oostenrijkse nutsbedrijf Kelag.
Energiewende
Door de zogenoemde Energiewende staat de Duitse energiesector de laatste jaren bol van de overnames, afsplitsingen en miljardenafschrijvingen. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, ingezet onder bondskanselier Angela Merkel, verloopt moeizaam.
Het kostte de Duitse overheid al vele miljarden euro’s aan subsidies, en ook Duitse consumenten betalen een hoge prijs door hun relatief hoge energierekening. De Energiewende dwingt traditionele energiebedrijven doorlopend tot ingrijpende transformaties, en heeft nu ook Eon en RWE doen besluiten hun bedrijven te reorganiseren.
Energiewende
De Energiewende dwingt traditionele energiebedrijven doorlopend tot ingrijpende transformaties.
Voor EON is het ook de tweede grote strategiewijziging in een paar jaar tijd. Het stootte de activiteiten op het terrein van fossiele brandstoffen eerder grotendeels af en investeerde zwaar in de opwekking van hernieuwbare energie. Het verkocht een minderheidsbelang in de afgesplitste, vervuilende tak Uniper vorige maand aan het Finse Fortum.
RWE was al de grootste energieproducent van Duitsland uit kolencentrales en kerncentrales. Nu wordt het ook de grootste aanbieder van hernieuwbare energie. Het bedrijf wil vasthouden aan kolen- en gascentrales, naast wind- en zonne-energie. Als de deal doorgaat krijgt RWE de belangen van Eon in twee kerncentrales.
Innogy
Met de beoogde opdeling van Innogy breken voor dat bedrijf mogelijk rustiger tijden aan. Vorig jaar werd de Nederlandse topman Peter Terium ontslagen, na een omzet- en winstwaarschuwing en een koersdaling. Tien dagen geleden is de financiële topman van Innogy slachtoffer geworden van een mysterieuze zuuraanval. De politie onderzoekt de zaak nog.
Bron: Financieel Dagblad