Machine-operator Nick (28): ‘Als ik 30 word wil ik 3000 euro bruto verdienen’

Machine-operator Nick (28): ‘Als ik 30 word wil ik 3000 euro bruto verdienen’

mei 7, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: machine-operator Nick (28).
Babette Rijkhoff 03-05-19

Nick (28) werkt als machine-operator bij een metaalbedrijf. Hij doet dit 40 uur per week, ondertussen alweer 9 jaar voor hetzelfde bedrijf.

Wat verdien je?
,,Ik heb een maand geleden opslag gehad, dus ik zit nu op 2753 euro bruto. Netto is dat rond de 2100 euro.”

Blij mee?
,,Inmiddels ben ik zeer tevreden met wat ik verdien. De afgelopen drie jaar heb ik steeds opslag gekregen als ik erom vroeg. Van mijn vrienden die even oud zijn ben ik degene die het meeste verdient. Ik heb alleen m’n vmbo-diploma. Dat is niet heel veel, maar als je laat zien dat je wil werken, kun je flink doorgroeien. Ik vind het ook belangrijk om mezelf te ontwikkelen.”

De afgelopen drie jaar heb ik steeds opslag gekregen als ik erom vroeg

Hoeveel krijg je betaald voor overuren?
,,150 procent. Altijd. Iedere maand heb ik vier, vijf overuren. Je kunt het laten uitbetalen of voor uitbetaling in vrije tijd kiezen. De ene keer kies ik tijd, de andere keer het geld.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Mijn twee collega’s verdienen 1700 euro. Ik ben een beetje hun leidinggevende. Niet op papier, al verdien ik wel 400 euro meer. Zij weten dat. Ik vertel altijd alles heel open en eerlijk. En ik vraag het ook aan hen. Ook om te kijken of mijn salaris wel in verhouding staat. Als ze meer zouden verdienen, terwijl ik meer verantwoordelijkheid heb, zou dat een beetje gek zijn. Maar dat is totaal niet het geval.”

Weet je wat je leidinggevende verdient?
,,Dat is de directeur. Dus dat weet ik niet.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ieder jaar onderhandel ik over mijn salaris. Een maand geleden nog, tijdens de jaargesprekken. Normaal vraag ik nooit bedragen, maar dit jaar heb ik ze verteld dat ik 3000 euro bruto wil verdienen als ik 30 word. Ik ben nu 28, dus dat zou betekenen dat ze me nu 350 euro bruto erbij zouden kunnen geven, of het bedrag over 2,5 jaar kunnen verdelen. Waarom 3000 euro? Ik vind dat een mooi bedrag. Ze zeiden dat ze dat erg optimistisch van me vonden. Toch heb ik 100 euro bruto erbij gekregen. Dus als je kijkt naar de lijn die ik wil bewandelen, dan zit ik op het goede spoor.”

Als je kijkt naar de lijn die ik wil bewandelen, dan zit ik op het goede spoor

Wat als je het niet gaat verdienen?
,,Tsja, dat weet ik niet. Ik heb hier een flexibel rooster en al die zekerheden die ik nu heb hoef ik niet per se op het spel te zetten voor 200 euro bruto meer ergens anders. Ik zal tegen die tijd moeten afwegen of ik het dat waard vind. Zoals ik het nu zie is het ‘t niet waard.”

Wanneer wel?
,,Ik denk als ik 500 euro erbij zou krijgen. Maar ik geloof niet echt dat ieder bedrijf dat zomaar zou doen.”

Verdient Nick genoeg?

Leeftijd: 28 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Operator
Branche: Overig productie / industrie
Werkervaring: 9 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris 1.638 euro voor zijn functie (40 uur). ,,Dat is nogal een verschil hè? Dat had ik niet verwacht. Nu ben ik nog blijer met waar ik zit.”