Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier

Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier

jan 19, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Terminal Recruiters

KOOPKRACHTBEREKENAARHet eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021.Ton Voermans 19-01-21, 14:31 Laatste update: 15:17

Wie in vaste dienst is ziet volgende week hogere bedragen als gevolg van aangepaste belastingregels, maar omdat ook de uitgaven omhoog gaan en de inflatie naar verwachting 1,4 procent wordt, blijft de koopkrachtstijging beperkt tot ongeveer 1 procent. Het zijn vooral huishoudens met een baan in loondienst en drie of meer kinderen die dit jaar de hoogste koopkrachtstijging hebben. De hoogste koopkrachtstijging ziet het Nibud bij inkomens rond de  4.000 euro netto. 

Dit komt omdat het kabinet een aantal maatregelen heeft genomen waardoor de inkomstenbelasting daalt en huishoudens met kinderen iets hogere tegemoetkomingen krijgen. Een aantal uitgavenposten stijgt dit jaar aanzienlijk harder dan in 2020. Zo stijgt de gemiddelde premie die werknemers voor hun pensioen betalen van 8,5 naar 9,2 procent. Ook de gemeentelijke belastingen zijn dit jaar aanzienlijk hoger dan in 2020.

Benieuwd naar jouw koopkrachtplaatje? Na het invullen van de gegevens verschijnt het bovenaan in het blauwe vak. Werkt de tool niet goed op mobiel? Klik dan hier!