HBO’er in trek
Hbo’er vindt sneller eerste baan, krijgt hoger startsalaris
De arbeidsmarkt is in 2017 aanzienlijk verbeterd voor hbo-afgestudeerden. Hun startsalarissen zijn gestegen, ze vinden makkelijker een eerste baan en krijgen vaker een vast contract. Slechts 3,2% was na anderhalf jaar nog werkloos, tegenover 4,6% in 2016.
Dat blijkt uit de HBO-Monitor 2017, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Maastricht University (ROA) onder bijna 25.000 studenten. De verbetering is zichtbaar in alle sectoren, en de krapte was vorig jaar zelfs zo groot dat driekwart na een voltijdse opleiding direct aan de slag kon.
De opgaande lijn is te danken aan de economie die op volle toeren draait, maar het hbo deint niet alleen maar mee op de golven, zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen. ‘Acht jaar geleden zijn we begonnen alle grote domeinen tegen het licht te houden en de aansluiting met de arbeidsmarkt te verbeteren: sociale studies, agro-food, techniek, economische studies en de kunsten. En we denken dat dit zich uitbetaalt.’
Bèta’s krijgen hoogste startsalaris
De daling van de werkloosheid onder starters is al ingezet sinds 2013, het laatste crisisjaar. De startsalarissen zijn het hoogst voor mensen met een diploma hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs op zak.
De vraag naar docenten met een hbo-diploma is zelfs zo groot, dat 95% van de afgestudeerden binnen drie maanden werk heeft. Daar staat tegenover dat nog lang niet iedereen meteen werk op zijn of haar niveau vindt, blijkt uit de Maastrichtse analyse. In de sectoren agro en food, economische richtingen en kunst zoeken afstudeerders gemiddeld het langst naar werk. Een beperkt verdringingseffect is van alle tijden, maar van een zorgelijk niveau is geen sprake volgens de hbo-koepel.
‘Kritiek werkgevers achterhaald’
Werkgeversorganisaties uitten recent de kritiek dat de aansluiting beter moet in het hoger onderwijs, maar volgens De Graaf zijn de noodzakelijke maatregelen allang getroffen. ‘Werkgevers willen altijd nog meer overleg, maar deze cijfers bewijzen dat ze weinig te klagen hebben.’
De MBO-Raad bekijkt ondertussen welke maatregelen nodig zijn om het overaanbod van creatieve opleidingen terug te dringen. Die bieden te weinig perspectief op een baan, bleek maandag uit een kritisch rapport.
Op hbo-niveau is daar absoluut geen sprake van, aldus De Graaf. ‘Bij het mbo gaat de discussie over praktische opleidingen, bij ons heb je toneelscholen en conservatoria waar nauwelijks klachten over klinken.’ De werkloosheid is in de richting kunst wel relatief hoog met 4,3%. Maar volgens De Graaf absorberen ook andere sectoren veel van de afstudeerders uit deze hoek uiteindelijk. ‘Creatievelingen hebben juist in de traditionele sectoren meerwaarde.’
Bron: Financieel Dagblad