Geen olie maar grote ‘food hub’ op laatste lege grond van Europoort

Geen olie maar grote ‘food hub’ op laatste lege grond van Europoort

mei 1, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Na vijftig jaar braak liggen en drie mislukte investeringsprojecten krijgt het laatste lege bedrijfsterrein in de Rotterdamse Europoort eindelijk een nieuwe bestemming. In het gebied dat vooral bekend staat om zijn zware petrochemie en kolenoverslag, gaat Havenbedrijf Rotterdam (HbR) het terrein inrichten voor een cluster van bedrijven in de voedingssector.

De eerste grote klant heeft HbR al binnengehaald. Het gaat om het vruchtensappenbedrijf Innocent Drinks, dat rond de €250 mln gaat investeren. Een woordvoerder van Innocent, een deelneming van Coca-Cola, bevestigt de komst naar Rotterdam.

‘Rotterdam Food Hub’
Volgens Emile Hoogsteden, directeur bij HbR, komen er meerdere voedings- en distributiebedrijven op het 60 hectare grote terrein, dat zich moet ontwikkelen tot een ‘Rotterdam Food Hub’. Het is de bedoeling dat zich hier vanaf 2020 bedrijven vestigen die gespecialiseerd zijn in de opslag, overslag en bewerking van gekoelde en diepgevroren voedingsmiddelen.

Een impressie van de ‘Rotterdam Food Hub’ in de Rotterdamse Europoort.Illustratie: HbR
Op het nu nog lege terrein, lokaal bekend als de Kop van de Beer, gaat Innocent zijn eerste eigen productielocatie bouwen. Nu betrekt het bedrijf zijn vruchtensappen van externe partners. Volgens de woordvoerder heeft Innocent voor Rotterdam gekozen om duurzamer te kunnen werken. Het transport naar de Europese markt, waar 60% van de kopers van Innocent zitten, kan door de komst naar Rotterdam worden beperkt, wat de uitstoot van CO₂ vermindert.

In een reactie zegt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de komst van Innocent ‘bijdraagt aan de versterking van ons internationale voedselcluster’. Hij verwelkomt verder de nieuwe werkgelegenheid in de regio Rotterdam.’

Nadenken
Hoogsteden van HbR geeft aan met nog een handvol bedrijven ‘serieus’ in gesprek te zijn over vestiging in de nieuwe Rotterdamse voedingshub. ‘Ik denk dat het terrein behoorlijk snel uitgegeven kan worden.’

Het is een opmerkelijke invulling van een gebied dat in de afgelopen decennia al drie grote investeringsprojecten misliep. Eerder zou Kodak er een chemiefabriek bouwen, later kwam Liongas met plannen voor een lng-terminal en nog maar enkele jaren geleden sneuvelden vergevorderde plannen voor een Russische olieterminal. Allemaal projecten die pasten bij het fossiele karakter van Europoort.

De mislukkingen zetten HbR aan tot nadenken over een eventuele andere bestemming voor het terrein. ‘We hebben toen pas op de plaats gemaakt. Gaan we op dezelfde weg door of zijn er nog andere mogelijkheden?’, zegt Hoogsteden.

Groeimarkt
De keuze viel op de voedingsmiddelenindustrie omdat de ‘agrofood’ volgens Hoogsteden een groeimarkt is door de bevolkingstoename en de welvaartsgroei. Bovendien heeft Rotterdam het voordeel dat er in de nabijheid een grote voedingsindustrie is gevestigd, met de tuinders in het Westland tot de grote verpakkings- en distributiecentra in Barendrecht en Ridderkerk. Hij wijst verder op de grote Nederlandse export van voedingsproducten.

De haven kan op nog een andere manier profiteren van de focus op koelen en vriezen. ‘Het vervoer in koelcontainers groeit de komende tijd met 13% per jaar, veel meer dan de containermarkt als geheel.’ Met de vestiging van nieuwe voedingsbedrijven kan de Rotterdamse haven zijn positie in dit segment versterken, licht Hoogsteden toe.

Op andere locaties in de haven zijn al koel- en vriesbedrijven gevestigd, waaronder Kloosterboer met zijn Coolport. Voor overcapaciteit vreest Hoogsteden echter niet. ‘De markt is groot genoeg. En als we dit niet doen, gaat er lading aan ons voorbij.’

 

bron: fd.nl

Foto: pexels.com