Flex groeide harder dan vast in 2017

Flex groeide harder dan vast in 2017

feb 20, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Het aantal flexbanen groeide in 2017 harder dan het aantal vaste contracten, zo blijkt uit een CBS-onderzoek dat maandag verschijnt. In het vierde kwartaal van 2017 bereikte het aantal flexwerkers in Nederland de mijlpaal van 3 miljoen, een groei van 2,5% ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de flexpopulatie was in het kwartaal een verschuiving te zien: het aantal zelfstandigen nam licht af, terwijl de groep oproepkrachten en tijdelijke werknemers met uitzicht op een vaste baan verder groeide.

Het aantal vaste arbeidsrelaties groeide met 2,2% tot bijna 5,3 miljoen. Het vaste contract zit weer in de lift sinds eind 2016. Van alle werkenden had in het vierde kwartaal 60,9% een vast contract, tegenover 60,8% eind 2016. In het vierde kwartaal groeide het aantal vaste banen met 112.000, de grootste toename sinds jaren. De nieuwe vaste banen gingen voor 78% naar hogeropgeleiden.

Zeldzaam talent

De opleving van vast valt te verklaren door het gunstige economische tij in combinatie met toegenomen krapte op de arbeidsmarkt, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een toelichting: ‘Op het moment dat werkgevers zitten te springen om zeldzaam talent, is een contract voor onbepaalde tijd een belangrijk middel om een werknemer te binden.’ Uit andere CBS-cijfers bleek vorige week al dat de arbeidsmarkt voor het eerst sinds jaren ‘gespannen’ is, en hier en daar zelfs overspannen.

Eind vorig jaar meldde chipmachinemaker ASML al tegenover deze krant dat het zijn flexmodel op de schop neemt en weer veel meer vaste contracten zou gaan uitdelen om de groei bij te benen en schaarse talenten beter te kunnen vasthouden. Ook het Brabantse VDL Nedcar beloofde vorig jaar 2000 uitzendkrachten in vaste dienst te nemen. Eind 2016 steeg het aantal vaste arbeidsrelaties voor het eerst na een jarenlange daling. Flexwerk bleef sindsdien echter in hoger tempo groeien dan het aantal vaste banen.

‘Maak flex duurder’

De vakbonden FNV en CNV grijpen de resultaten echter aan om te benadrukken dat grote groepen op de arbeidsmarkt niet of nauwelijks meeprofiteren van het herstel en er qua loon en baanzekerheid niet op vooruitgaan. ‘Goed dat het aantal vaste banen groeit, maar dat stopt nog niet de structurele tred van flexibilisering van de arbeidsmarkt’, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Beide bonden willen dat het kabinet ingrijpt door flex duurder te maken. De groeiende flexgroep betreft overwegend vrouwen en jongeren van 15 tot 25 jaar, die onderwijs combineren met een bijbaan. 

ad by streamads