DNB wil eigen woning extra belasten – Efteling draait 17 miljoen verlies

Het ergste gevoel bij pesten is dat je er als persoon niet mag zijn’, aldus huisarts Rutger Verhoeff.

DNB wil eigen woning extra belasten – Efteling draait 17 miljoen verlies

jan 8, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Terminal Recruiters

En verder: Elon Musk rijkste man ter wereld, Route Mobiel gooit handdoek in de ring en Trump denkt eraan om zichzelf te ‘vergeven’.Efteling Remy Gieling Geschreven door: Remy Gielingcalendar 7 januari 2021 clock 4 minutenJe leest nu: DNB wil eigen woning extra belasten – Efteling draait 17 miljoen verlies

1. DNB wil eigen woning extra belasten

Het huren van een woning is onevenredig duur ten opzichte van het bezitten van een pand, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Daarom wil de toezichthouder dat woningeigenaren over hun eigen huis net zo veel belasting moeten betalen als over hun spaargeld en aandelen. Sinds 2015 zijn huurders maandelijks duurder uit, bovendien is het voor starters steeds lastiger geworden om vermogen op te bouwen. Een van de opties is om woningbezit stapsgewijs naar box 3 (inkomsten) te verplaatsen. E wordt dan net als 31 procent belasting op (fictieve) vermogenswinst geheven. Volgens DNB is het ‘afbouwen van de fiscale verschillen tussen huren en kopen een belangrijke stap om de problematiek op te lossen’.

2. Efteling draait 17 miljoen verlies, zet plannen in de ijskast

Veertien weken was de Efteling het afgelopen jaar gedwongen om zijn park te sluiten, terwijl het in tien jaar tijd geen dag is dicht geweest. Directeur Fons Jurgens blikt terug op een bewogen jaar: ‘Het was een jaar vol zorgen, maar ik ben ook trots op de enorme loyaliteit van alle collega’s.’ Jurgens verwacht het jaar af te sluiten met een verlies van 17 miljoen euro. Volgens Omroep Brabant maakte het park in 2019 nog 19,3 miljoen euro winst op een omzet van 228 miljoen. Die tekent ook andere maatregelen op: zo komen er geen automatische salarisverhogingen, is de dertiende maand niet langer vanzelfsprekend, worden vacatures alleen intern ingevuld en kijkt het met een scherp oog naar tijdelijke contracten. Hoewel het afgelopen jaar – door verplichtingen – nog 30 procent van de investeringen is doorgegaan, zijn nieuwe grote attracties en uitbreiding van het park op de lange baan geschoven.

3. Elon Musk rijkste man ter wereld

Jeff Bezos is door niemand minder dan Elon Musk ingehaald als rijkste man ter wereld. Door de recente koersstijging van Tesla is Musk nu goed voor een fictief vermogen van 185 miljard dollar – één miljard meer dan voormalig ‘kampioen’ Bezos. Het kan hard gaan: begin 2020 werd het vermogen van Musk nog geraamd op 20 miljard dollar. Of het nieuws de Amazon-oprichter slapeloze nachten bezorgt, is maar de vraag.

Lees ookDit zijn de 17 grootste mislukkingen van Elon Musk

4. Belastingdienst ontspringt strafrechtelijk onderzoek

Ambtenaren van de Belastingdienst kunnen opgelucht ademhalen: het Openbaar Ministerie ziet af van een strafrechtelijk onderzoek in de kinderopvangtoeslagaffaire. Afgelopen jaar deed het ministerie van Financiën nog aangifte vanwege ‘een vermoeden van knevelarij en beroepsmatige discriminatie.’ Justitie weerlegt dat: ‘Juridisch gezien is het geen knevelarij als de uitbetaling aan ouders wordt stopgezet vanwege een vermoeden van misbruik of fraude.’ Ook van discriminatie is er geen sprake: ‘Nationaliteit heeft bij de individuele beoordeling van gevallen geen rol gespeeld.’

Lees ookZo wil de Belastingdienst weer een gezonde organisatie te worden

5. Route Mobiel gooit handdoek in de ring

Zestien jaar na de oprichting valt het doek voor ANWB-uitdager Route Mobiel. De dienst in handen van Reaal zou worden overgenomen door Nationale Nederlanden, die heeft besloten de stekker eruit te trekken. De alternatieve pechhulp was het idee van Marc Schröder, zoon van Martinair-oprichter Martin Schröder. Al snel haalde hij Picnic-oprichter Michiel Muller aan boord om ten strijde te gaan tegen de – in hun ogen – peperdure en logge ANWB. Een aantal jaar geleden hintte Muller nog dat hij zijn oude bedrijf wel wilde terugkopen. Daar heeft hij het inmiddels veel te druk voor.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.

Aanmelden nieuwsbrief

6. Must read: De voor- en nadelen van ontslag via video

Het aannemen van talent via de webcam is niet eenvoudig, maar het afscheid nemen van bestaande collega’s evenmin. NRC dook daarom in de wondere wereld van het Zoom-ontslag. Zo krijg je ineens aan de keukentafel te horen dat je geen baan meer hebt. Toch is de methode volgens psycholoog Janske van Eersel niet per definitie not done: ‘Wanneer iemand vijf dagen per week thuiswerkt, is ook een digitaal ontslaggesprek geen slecht idee. Iemand alléén voor een slechtnieuwsgesprek naar kantoor laten komen, kan extra frustreren. Zeker wanneer de getroffene direct na het gesprek weer naar huis wordt gestuurd.’ Elbrich Batstra, HR-directeur bij uitzendbureau YoungCapital, stelt dat je duidelijk moet zijn over de intentie van het gesprek: ‘Bijvoorbeeld door te vragen: kunnen we een meeting inplannen om het over je contract te hebben?’ Een voordeel van het video-ontslag: je hoeft niet meer uit te leggen aan die nieuwsgierige collega’s bij het koffie-automaat waarom je plots bij de baas werd geroepen.

Lees ookDe lessen van een gedwongen vertrek.

7. Zoom-topic: Trump denkt eraan om zichzelf te ‘vergeven’

Naast een aantal futiliteiten zoals een naderende machtsoverdracht, vertrekkende ministers, een social-media ban en – o, ja – de bestorming van het Capitool heeft Donald Trump ook belangrijke zaken aan zijn hoofd. Zo speelt hij al weken met de gedachte om zichzelf gratie te verlenen, zo schrijft The New York Times. Presidenten in Amerika hebben de mogelijkheid om mensen een pardon te geven – waardoor ze niet langer vervolgd kunnen worden voor eventuele misdaden. Tegen de mores in heeft Trump dit al gedaan voor vrienden en familie waaronder Roger Stone, Paul Manafort en Charles Kushner. Toch heeft geen enkele president ooit gratie aan zichzelf verleend. Er kan veel gebeuren in twaalf dagen.

Lees ookTechwereld kritisch over rol sociale media bij rellen Capitool: