DE RAFFINADERIJ WORDT EEN ENERGIEPARK

Fabriek Chemours te Dordrecht

DE RAFFINADERIJ WORDT EEN ENERGIEPARK

jan 7, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Terminal Recruiters

Door WFM Redacteur -1 januari 2021

energiepark

English translation ->

Zie de raffinaderij als een energiepark, zegt downstream director Huibert Vigeveno van Shell. Hij wil meer klantgericht opereren: minder bulk, meer hoogwaardige chemie.

Vigeveno stelt in gesprek met het FD beter te willen luisteren naar de klant. In plaats van producten te maken en deze naar de markt te brengen, dient Shell meer de focus op de klant te richten en te helpen ‘hem of haar winstgevend de CO2-uitstoot terug te dringen’. “Meer dan duizend bedrijven hebben aangegeven in 2050 klimaatneutraal te worden, maar ze hebben nog geen idee hoe. Dat biedt enorme kansen voor ons.”

ENERGIEPARK

De energietransitie gaat grote gevolgen hebben voor de raffinaderijen, verwacht Vigeveno, die volgens het FD een goede kans maakt Ben van Beurden als ceo op te volgen bij Shell. “We hebben nu wereldwijd veertien raffinaderijen. Dat gaan we terugbrengen naar zes. De raffinaderij wordt een energiepark. Het gaat straks niet meer om de vraag: hoeveel ruwe olie kan ik in de raffinaderij verwerken tot producten, maar welke producten kan ik maken waar de klant om vraagt? Minder bulkgedreven en meer hoogwaardige chemie bijvoorbeeld.” 

Dit houdt volgens Vigeveno ook in dat Shell-raffinaderijen minder producten maken die worden verbrand, zoals benzine en diesel, en meer bitumen en smeerolie: producten waar de CO2 in blijft behouden.

Zie ook: Shell Pernis voorkeurslocatie H-vision