Damen and Thales bouwen schepen van miljarden euro’s

Damen and Thales bouwen schepen van miljarden euro’s

nov 24, 2020 Nieuwsfeed by roxanne

Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales hebben een contract ondertekend voor de levering en integratie van het Thales Mission and Combat System voor de vier MKS 180 schepen die, onder projectmanagement van Damen, gebouwd worden voor de Duitse Marine.

Business

Damen and Thales bouwen schepen van miljarden euro’s

Dit contract, met een waarde van 1,5 miljard euro is één van de grootste contracten die Thales ooit getekend heeft. Het contract behelst leveranties voor vier schepen, logistieke diensten en de inrichting van enkele test- en training locaties op land. Het contract wordt uitgevoerd door de expertisecentra van Thales in Hengelo en in Kiel en Wilhelmshaven, samen met een aantal Duitse onderaannemers.Het eerste schip van de MKS 180 klasse zal in 2028 operationeel zijn. Het hele programma heeft een lengte van tien jaren.

AWWS

Het omvat het volledige Tacticos Combat Management Systeem en het AWWS (Above Water Warfare System). AWWS is een grensverleggend vuurleidingscluster dat de bemanning van het schip in staat stelt om zich te verdedigen tegen complexe verzadigingsaanvallen, door het continu analyseren en optimaliseren van de tactische omgeving en de inzet van middelen. AWWS wordt gecombineerd met APAR Bl2, de doorontwikkelde versie van Thales’ bewezen AESA multi-functieradar. In 2019 tekende Thales een contract voor de ontwikkeling van AWWS voor de opvolger van de Belgische en Nederlandse M-fregatten.

Europese high-end marineprogramma’s

Het project onderstreept de ambitie van Damen en Thales voor verdere samenwerking met scheepswerven en industriële partners voor Europese high-end marineprogramma’s.In de afgelopen jaren heeft Thales een aantal grote contracten gewonnen met Europese NAVO marines, dankzij innovatieve oplossingen en een bewezen betrouwbaarheid als industriële partner. Deze contracten hebben Thales de feitelijke marine combat system partner gemaakt van de NAVO.
“Het winnen van zo’n groot contract in het strikte kader van een objectief beoordelingssysteem, versterkt onze wereldwijd leidende positie op het gebied van high-en marine integratie. Dankzij onze innovatieve kracht kunnen we de Duitse Marine in staat stellen om haar huidige en toekomstige taken uit te voeren en zo bij te dragen aan de stabiliteit in de desbetreffende regio’s”, Gerben Edelijn, CEO of Thales Netherlands.