DailyUpdate Terminal Recruiters. O.a. ASML mega order, Booking.com sluit 2020 af met winst

DailyUpdate Terminal Recruiters. O.a. ASML mega order, Booking.com sluit 2020 af met winst

feb 25, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

1. ASML ontvangt megaorder uit Zuid-Korea

Champagne in Veldhoven. ASML heeft een miljardenorder binnengesleept van de Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix. De Nederlandse Chipmachinebouwer levert de komende vijf jaar een reeks zogeheten EUV-machines voor in totaal een slordige 3,6 miljard euro. De Zuid-Koreanen gebruiken de machines om snelle en energiezuinige geheugenchips te produceren.

2. Nederlander grote kanshebber topfunctie McKinsey

En toen waren er nog twee… De longlist met kandidaten voor de absolute leidersrol bij McKinsey is ondertussen een stuk shorter geworden. Een van de twee kanshebbers: de Nederlander Sven Smit, aldus de Financial Times. Zijn tegenstrever is de Amerikaan Bob Sternfels. Smit is nu nog voorzitter en directeur werd van het in Amsterdam gevestigde McKinsey Global Institute (MGI).

3. Overname Vivera aanstaande ‘voor honderden miljoenen’

Het schap met nepvlees is in trek en dat maakt  fabrikanten van vleesvervangers interessante overnameprooien. Hardnekkig gerucht: de Nederlandse marktleider Vivera staat op het punt ingelijfd te worden voor ‘honderden miljoenen’. Topman Willem van Weede liet zich eerder ontvallen dat het dna en de missie van investeerders moet kloppen bij dat van Vivera. De vraag is gerechtvaardigd of grote vleesverwerkers daarmee kandidaat zijn.

Lees ookDeze leiders gaan voor in de eiwittransitie

4. Honderden miljoenen extra noodsteun

Het kabinet trekt extra geld uit om BV Nederland door de coronacrisis heen te helpen. De nieuwe kapitaalinjectie volgt als tegemoetkoming in de vaste lasten en voor het niet kunnen verkopen van artikelen vanwege de lockdown, laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten. Het extra geld is welkom. Zo mogen winkels dan wel klanten op afspraak ontvangen; het blijft een doekje voor het bloeden. Terwijl restaurants en cafés dicht moeten blijven.

5. Booking maakt 99% minder winst

De reisindustrie zal zich herstellen, maar zover zijn we voorlopig nog niet, was de boodschap van Booking tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Over heel 2020 kwam de nettowinst uit op 59 miljoen dollar,  99 procent minder dan in 2019. Vooral het tweede kwartaal was dramatisch, toen gingen veel landen vanwege de coronapandemie voor het eerst op slot. De omzet daalde toen met 83,7 procent naar 630 miljoen dollar. Ook in de andere kwartalen was het geen hosanna, al werd in het derde kwartaal nog wel 504 miljoen dollar winst gemaakt.