DailyUpdate; stijging vaste contracten, Bas van ’t Wout nieuwe minister EZ

DailyUpdate; stijging vaste contracten, Bas van ’t Wout nieuwe minister EZ

jan 19, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Flexwerk is op zijn retour – Bas van ’t Wout nieuwe minister EZ

En verder: PvdA krijgt ‘Superploumen’ als lijsttrekker, Akzo mengt zich in gevecht strijd om Fins verfbedrijf en managers bieden iemand die psychische problemen heeft gehad geen baan aan.flexibel werken Getty Geschreven door: Connie de Jongecalendar 19 januari 2021 clock 3,5 minutenJe leest nu: Flexwerk is op zijn retour – Bas van ’t Wout nieuwe minister EZ

1. Aantal flexwerkers met bijna 17 procent gedaald

Flexwerk is op zijn retour, nadat het jarenlang aan een schijnbaar onstuitbare opmars bezig was. Volgens het FD is het aantal mensen met een flexibel contract in de afgelopen twee jaar met bijna 17 procent gedaald. Het zijn er nu zo’n 1,7 miljoen. Opvallend genoeg zette de neergaande trend al voor de coronacrisis in, schrijven Patricia Honkoop van uitzendkoepel ABU en Sarieke Verbeest, onderzoeker bij TNO hierover in economenvakblad ESB. Op het totale aantal werknemers komt het aandeel van de flexkrachten volgens hen nu weer in de buurt van tien jaar geleden. Ondanks corona blijft het aantal werknemers met een vast contract èn het aantal zelfstandigen doorgroeien, voegen ze daar aan toe.

2. Van ’t Wout volgt Wiebes op als minister EZ

Tot nu toe was hij staatssecretaris van Sociale Zaken, maar nu wordt hij de nieuwe minister van Economische Zaken. VVD’er Bas van ’t Wouts carrière gaat razendsnel, want staatssecretaris was hij eigenlijk ook nog maar net. Sinds deze zomer verving hij partijgenoot Tamara van Ark toen die minister voor Medische Zorg werd. En nu komt hij op de plek van Eric Wiebes (VVD) die vorige week opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Van ’t Wout begon in Den Haag als politiek assistent van Mark Rutte, hij geldt dan ook als een vertrouweling van de premier. Hij wordt getipt als minister in een volgend kabinet, als de VVD daar weer in komt, en als fractievoorzitter.

3. ‘Superploumen’ genomineerd als lijsttrekker PvdA

De Partij van de Arbeid krijgt voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Liliane Ploumen is door het Partijbestuur naar voren geschoven als opvolger van de vorige week opgestapte Lodewijk Asscher. Ploumen vervangt hem op dit moment al als fractievoorzitter; eerder was ze minister en partijvoorzitter. ‘Superploumen’, noemde tv-maker Arjen Lubach haar, nadat ze het aandurfde openlijk de strijd aan te gaan met de Amerikaanse president. De Limburgse van eenvoudige komaf – ze is dochter van een melkboer – zette een internationaal abortusfonds op, toen Trump de kraan voor internationale vrouwenprojecten dichtdraaide.

4. ‘Kroonprins’ van Samsung opnieuw de cel in

Samsung-erfgenaam Lee Yae-jung moet de gevangenis in. Hij is opnieuw veroordeeld voor omkoping en corruptie. De straf – hij moet 2,5 jaar brommen –  is een lelijke streep door de rekening. Jae Lee, zoals hij meestal wordt genoemd, stond namelijk op het punt de allerhoogste baas van het elektronica-imperium te worden. Lee werd drie jaar geleden tot vijf jaar cel veroordeeld. Daarvan zat hij een jaar, toen kwam hij in beroep vrij. De zaak is op verzoek van het OM nog eens overgedaan. Met een stuurloos Samsung tot gevolg.

5. AkzoNobel en PPG kruisen opnieuw de degens

AkzoNobel, de fabrikant van Flexa en Sikkens, wil 1,4 miljard euro neertellen voor de Finse verfmaker Tikkurila. Akzo probeert met het bod de grote Amerikaanse concurrent PPG, de maker van Histor, de pas af te snijden. Die maakte eerder bekend 1,2 miljard euro voor het Finse bedrijf te willen betalen. Tikkurila is marktleider in Noordoost-Europa, maar is ook actief in Rusland en China. Het bedrijf is goed voor een jaaromzet van meer dan een half miljard euro.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.

Aanmelden nieuwsbrief

6. Must read: Hun vastgoedimperium implodeerde, nu zit Justitie achter hen aan

Zelf zijn er niet bij in Zwolle, vastgoedtycoon Roger Lips en zijn vrouw Johanna. Maar ze zijn wel de hoofdverdachte in de zaak die daar deze week in de rechtbank dient. Het echtpaar vluchtte in 2014 naar ‘miljonairsparadijs’ Dubai en lieten een spoor van faillissementen achter. Volgens het OM hebben ze het werk van de curatoren sindsdien ‘op botte en schandalige wijze’ gefrustreerd. Nog altijd is er een boedeltekort van 320 miljoen euro, schrijft het FD dat de rechtszaak volgt. De ondergang van Lips’ imperium bracht de vastgoedbank van SNS Reaal zo ernstig in de problemen dat de Nederlandse Staat te hulp moest schieten. Het OM eist nu de maximale straf van 16 maanden onvoorwaardelijk tegen zowel Roger Lips, als zijn echtgenote

7. Zoom-topic: Geen baan voor iemand die burn out heeft gehad

Een op de drie Nederlandse managers is huiverig om iemand die psychische problemen heeft gehad een baan aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Tilburg. Leidinggevenden zijn bang dat iemand die bijvoorbeeld een burn-out heeft gehad slecht is voor de sfeer. Ook vrezen ze dat zo iemand – ook als die nu geen klachten meer heeft – het werk niet aan kan en vaker ziek zal zijn. Volgens hoogleraar Evelien Brouwers, die het onderzoek begeleidde, zijn de opvattingen meestal niet gebaseerd op slechte ervaringen, maar op vooroordelen.

Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates

Dit artikel is geschreven door
Connie de Jonge

Connie de Jonge werkt als redacteur voor MT/Sprout.