DailyUpdate; Messagebird in een klap 3 miljard dollar waard, piloten KLM houden extraatjes… lees verder!

DailyUpdate; Messagebird in een klap 3 miljard dollar waard, piloten KLM houden extraatjes… lees verder!

okt 9, 2020 Nieuwsfeed by roxanne

En verder: faillisement Miss Etam onvermijdelijk, extraatjes piloten wekken ergenis binnen KLM en de Nationale AI-cursus krijgt vervolg.

9 oktober 2020| Donovan van Heuven |LinkedInTwitterFacebookEmailPrint

1.Messagebird in een klap 3 miljard dollar waard

Het Nederlandse Messagebird heeft 200 miljoen dollar opgehaald voor verdere groei. Het is een van de grootste investeringen ooit in een Nederlands softwarebedrijf. Het groeigeld is volgens oprichter Robert Vis (foto) vooral bedoeld om nieuwe overnames te kunnen doen, al wil hij nog niet verklappen welke bedrijven hij op het oog heeft. De flinke zak met geld brengt Messagebird gelijk in het selecte gezelschap Nederlandse unicorns. Wat heet: met een waardering van 3 miljard dollar is MessageBird de unicorn-ondergrens van een miljard ruim gepasseerd.

2. Schuldeisers willen Hema deze maand slijten

Hema wordt deze maand verkocht of blijft voorlopig in handen van de groep schuldeisers, die het winkelbedrijf in juni in handen kreeg. De huidige eigenaren willen dus snel overeenstemming bereiken met een van de twee potentiële kopers, investeringsmaatschappijen Parcom en Alteri. Als dat niet lukt, gaan de schuldeisers, waaronder Nordea Bank en het Amerikaanse Invesco, een jaar lang niet meer actief de markt op. Dat blijkt uit stukken die HEMA heeft gepubliceerd ten behoeve van belanghebbenden. Als HEMA toch niet wordt verkocht, heeft dat geen consequenties voor de winkels.

3. Extraatjes piloten zorgen voor ergernis binnen KLM

De bezuinigingsafspraken die zijn gemaakt met de piloten van KLM zorgen binnen het luchtvaartbedrijf voor irritatie. De vliegers brengen een loonoffer van maximaal 20 procent, maar daar staat wel wat tegenover. Zo mogen ze extra goedkoop reizen met familie en ontvangen ze upgrades naar businessclass. Dat is tegen het zere been van vakbonden CNV en FNV, die spreken van een ongelijke behandeling. De extraatjes gelden niet voor alle werknemers.

4. Vakbond vraagt faillissement Miss Etam aan

Tientallen winkels zijn al gesloten, omdat de huur niet is voldaan. Loonbetalingen zijn stop gezet en er komt geen nieuwe kleding meer binnen. Het einde van Miss Etam is nabij. Voor vakbond AVV genoeg redenen om het faillissement van Miss Etam aan te vragen. ‘We kunnen niet anders’, stelt de bond. ‘Van de zeshonderd mensen die bij Miss Etam werken, hebben we nu 558 loonvorderingen binnen.’ Miss Etam valt sinds september onder NXT Fashion van Martijn Rozenboom. Die nam de keten over na het faillissement van de Belgische modegroep FNG. Ook het veel kleinere Steps valt eronder.

5. Nationale AI-cursus krijgt vervolg

Het leek een stoutmoedig plan: bij de introductie van de Nationale AI-Cursus sprak initiatiefnemer Jim Stolze de wens uit om 1 procent van de Nederlandse bevolking te bereiken. Amper twee jaar verder is het al zover. 170 duizend cursisten zijn geslaagd en dat leidt vandaag tijdens afsluiting van de Dutch Media Week tot de grootste (digitale) diploma-uitreiking ooit. Doel van de cursus is Nederland wijzer maken op het gebied van kunstmatige intelligentie. De beste bedrijven in de AI-klas? NS, KPN en KLM gooide de hoogste ogen. Stolze en co willen nu zo snel mogelijk richting de miljoen geslaagden. Onder meer met extra aandacht voor AI in de praktijk en ethiek.

6. Must read: Trump tweet koers farmabedrijven omhoog

Zijn twitteraccount is een machtig wapen. Zo bleek ook nu weer. De Amerikaanse president Donald Trump, ogenschijnlijk weer herstelt van het coronavirus, prees een reeks farmaceutische bedrijven aan. Hij noemde Eli Lilly, Johnson and Johnson, Moderna, Pfizer en Regeneron met naam. De beurskoersen van de bedrijven stegen donderdag stuk voor stuk. Van Regeneron ontving Trump een experimentele behandeling. Een ‘geneesmiddel’ volgens de Amerikaanse leider, want ‘hij voelde zich direct beter’.  Trump beloofde de behandeling van Regeneron gratis ter beschikking te stellen aan alle door het coronavirus besmette Amerikanen.

7. En dat dit: Eerste hulp bij geldzaken

De coronacrisis raakt veel Nederlanders in hun portemonnee en het aantal Nederlanders met financiële problemen zal waarschijnlijk toenemen. Banken en verzekeraars komen hiervoor in actie en bieden hun medewerkers de training ‘Hulp bij je geldzaken’. Verzekeraar Aegon nam het initiatief om de Nibud-training aan hun medewerkers aan te bieden, zodat ze vrienden en familie eerste hulp kunnen bieden bij geldzorgen. Na de training kunnen medewerkers ook aan de slag als vrijwilliger bij maatschappelijke organisaties. Inmiddels hebben verschillende banken en verzekeraars dit initiatief overgenomen. Zo meldden binnen een week ruim duizend ING-medewerkers zich aan voor de training.