Berlijn overtuigd: sancties kunnen aanleg laatste 160 km van Nord Stream 2 niet tegenhouden

Berlijn overtuigd: sancties kunnen aanleg laatste 160 km van Nord Stream 2 niet tegenhouden

dec 24, 2019 Nieuwsfeed by vincent

De Solitaire was een van de schepen van het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas die werkten aan de gaspijpleiding Nord Stream 2. Bron FD, Foto: Reuters In het kort
Allseas is onder druk van de Amerikaanse sancties gestopt met de aanleg van Nord Stream 2. Maar de gaspijpleiding wordt gewoon afgebouwd verwacht de Duitse politiek. Dat laatste brengt wel vertraging en hogere kosten met zich mee. Het Nederlands-Zwitserse offshoreconcern Allseas is onder druk van Amerikaanse sanctiewetgeving weliswaar gestopt met de aanleg van Nord Stream 2, maar de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland zal in de visie van de Duitse politiek worden afgebouwd. De sancties zullen alleen tot enkele maanden vertraging en hogere kosten leiden.
‘Ik ga er van uit dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 in de tweede helft van 2020 wordt opgeleverd’, zei Peter Beyer, lid van de buitenlandcommissie van het Duitse parlement, maandag in een gesprek met de radiozender Deutschlandfunk.
De CDU-politicus is tevens coördinator voor het Duitse transatlantische beleid. ‘Er zijn alternatieven, maar dat betekent wel vertraging en hogere kosten.’ De Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov zei eerder eveneens dat de gaspijpleiding sowieso wordt afgebouwd.

Nord Stream 2 loopt vanaf het Russische Oest-Luga door de Baltische Zee en Oostzee naar het Duitse Greifswald. De leiding zou aanvankelijk in de eerste helft van 2020 worden opgeleverd. Het gaat eigenlijk om twee parallelle leidingen, van elk 1230 kilometer. Kosten van de aanleg: $ 11 mrd.
Via de leiding kan jaarlijks 55 mrd kubieke meter Russisch gas naar Duitsland worden getransporteerd. Hiermee moet de Europese energiezekerheid worden vergroot. Het Russische Gazprom levert het aardgas. Partners zijn verder het Oostenrijkse ÖMV, de Duitse bedrijven Uniper en Wintershall, het Franse Engie en het Brits-Nederlandse Shell.

Bedreiging
De Amerikaanse president Trump zegt de gaspijpleiding echter te zien als een risico voor de Europese energiezekerheid en als een dreiging voor de nationale veiligheid. Afgelopen vrijdag ondertekende hij een sanctiewet tegen bedrijven die de pijpleiding op de zeebodem leggen. Voor Allseas, dat ook activiteiten in de VS heeft, was dit reden direct te stoppen met de werkzaamheden.
Wie de resterende kilometers pijpleiding als vervanger van Allseas moet leggen, is echter nog onduidelijk. In een persverklaring maandag zegt Nord Stream 2, het consortium achter de gaspijpleiding, dat van de totale lengte van 2460 kilometer er ‘meer dan’ 2300 kilometer is aangelegd. Verder laat de organisatie weten ’te blijven werken aan een snelle inbedrijfstelling’ van de gaspijpleiding.

Zwaar en diep
Allseas, eigendom van Edward Heerema, is volgens een woordvoerder een van de weinige offshorebedrijven die een opdracht van deze omvang binnen een relatief kort tijdsbestek kunnen verrichten. Alleen het Italiaanse Saipem zou er nog toe in staat, maar dat bedrijf zal ook te maken krijgen met eventuele Amerikaanse sancties.
De woordvoerder van Allseas: ‘Dit project is bijzonder, niet alleen omdat de pijpleiding op dieptes van 50 tot 210 meter moet worden gelegd. Het gaat ook om de zwaarte van de buizen. Die hebben een diameter van 1,20 meter en hebben een betoncoating.’

Russische schepen
Het persbureau Bloomberg haalt de Duitse parlementariër Timon Gremmels, lid van Merkels coalitiegenoot SPD, aan. Volgens hem zou het bedrijvenconsortium achter Nord Stream 2 gebruik kunnen gaan maken van schepen onder Russische vlag. Details geeft hij echter niet, maar met die schepen zal het pijpleggen moeizamer en langzamer gaan is de verwachting.
‘Er is waarschijnlijk een plan B, maar het is niet ideaal om vlak voor de finish van paard te wisselen’, aldus Gremmels, tevens woordvoerder energiepolitiek van de SPD. ‘De sancties zijn een ongelooflijke provocatie, maar zullen het project niet stoppen.’

Gasprijs daalt
Handelaren en afnemers van gas in Europa leken zich maandag weinig zorgen te maken over de sancties tegen de Nord Stream 2. De gasprijs ging juist flink omlaag, tot ruim 8% aan het eind van de handelsdag. ‘De pijpleiding is al bijna klaar, de markt lijkt er van uit te gaan dat hij toch wel afkomt,’ zegt grondstoffenanalist Warren Patterson van ING.
‘Bovendien betekent de aanleg van de Nord Stream 2 niet per definitie meer of minder gas op de markt’, aldus Patterson. ‘Het is op dit moment meer een alternatieve route. Russisch gas wordt nu voor het grootste gedeelte aangevoerd via Oekraïne.’ Dat land heeft net een nieuw contract met Rusland getekend over de doorvoerrechten van het gas. ‘Dat zorgt voor opluchting in de markt en dus dalende prijzen, want het oude contract liep op 1 januari af’.

Voldoende werk
Voor Allseas was het Nord Stream 2-project de grootste opdracht voor het leggen van een pijpleiding in de geschiedenis van het concern. De woordvoerder wil niet ingaan op de financiële consequenties, maar zegt wel dat er sprake is van een overmachtssituatie. Volgens hem zijn er voldoende andere opdrachten voor de schepen van het concern, waaronder de Pioneering Spirit en de Solitaire.