Amsterdam wil ‘superyacht hub’ worden en haalt Royal Huisman aan boord

Amsterdam wil ‘superyacht hub’ worden en haalt Royal Huisman aan boord

mei 15, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Het Amsterdamse havengebied wil zich op de kaart zetten als locatie van superjachten voor eigenaren, bouwers, de bemanning van de jachten en toeleveranciers. Die ambities krijgen een impuls nu de Overijsselse bouwer van zeiljachten Royal Huisman zich voor langere tijd gaat vestigen op de voormalige werf van Holland Jachtbouw in Zaandam. Dat is dinsdag bekendgemaakt.
Royal Huisman is een prominent bouwer van grote zeil- en motorjachten. Foto: Royal Huisman
Royal Huisman is wereldwijd een van meest prominente bouwers van op maat gemaakte zeil- en motorjachten tot 90 meter en de bouwer van het grootste aluminiumjacht (een zeiljacht van 81 meter voor een Aziatische klant) ter wereld.

‘Aantrekkelijke stad voor klanten en bemanning’
‘Bij onze klanten zien wij grote behoefte aan een kwalitatief hoogwaardige werf voor onderhoud en verbouwingen (refit) op een goede en mooie locatie’, zegt topman Jan Timmerman van Royal Huisman. ‘Voor onze klanten en hun bemanning is Amsterdam een aantrekkelijke stad om een weekeinde te verblijven, specialistische toeleveranciers willen zich graag in de haven vestigen en bovendien ligt onze nieuwe werf aan diep water. Onze hoofdlocatie Vollenhove bereikt zijn maximumcapaciteit en is bovendien door het passeren van vier bruggen minder eenvoudig bereikbaar.’

Het in 1884 opgerichte voormalige familiebedrijf, waarvan rederij Koninklijke Doeksen sinds enkele jaren grootaandeelhouder is, moest de afgelopen jaren uitwijken naar andere locaties dan Vollenhove, omdat aan de Nederlandse kust of elders in het land geen toegang tot een diepwaterfaciliteit te krijgen was. In de regio Amsterdam is die met medewerking van de Amsterdamse haven nu toch gevonden.

Holland Jachtbouw
Holland Jachtbouw, de voormalige eigenaar van de werf, leverde de afgelopen decennia tientallen jachten af. Na het overlijden van eigenaar en vastgoedontwikkelaar Chris Gongriep eind 2016 beëindigde zijn dochter het bedrijf. Royal Huisman huurde voor tijdelijke projecten de faciliteiten maar kon, omdat de bestemming van de locatie voor de toekomst ongewis was, het bedrijf niet overnemen.

Twee jaar later is de locatie aan de Isaac Baarthaven in Zaandam aangekocht door de gemeente Amsterdam, die de werf nu verhuurt aan het bedrijf uit Vollenhove. Naar verluidt gaat het om een huurovereenkomst voor twintig jaar, al wil Timmerman de duur van de huurperiode niet vermelden.

‘Superyacht hub’
Met de aankoop van de werf en de verhuur aan Royal Huisman wordt volgens ceo Koen Overtoom van Port of Amsterdam de maakindustrie in het havengebied versterkt en kan de haven uitgroeien tot een ‘superyacht hub’. Desgevraagd zegt Timmerman dat Royal Huisman zich nog wel kort georiënteerd heeft op Rotterdam, dat ook lonkt naar superjachten van de allerrijksten, maar de keus viel snel op de hoofdstedelijke havenregio.

Behalve refits van met name luxe zeiljachten, verbouwingen en groot onderhoud na 5, 15 of 20 jaar, kan er in Zaandam in navolging van Vollenhove ook nieuwbouw plaatsvinden. Op de Zaanse werf werken nu zo’n tien mensen, maar dat aantal zal snel omhoog gaan, gezien de grote vraag uit de markt. Timmerman: ‘We zullen in korte tijd toegroeien naar vijftig tot 75 werknemers, inclusief die van partners en toeleveranciers. We hebben het netwerk van Holland Jachtbouw gebruikt en al hebben diverse oud-werknemers van deze werf aangenomen. Ze komen graag weer terug.’

De Vollenhoofse bouwer heeft een goedgevulde orderportefeuille, met nog werk tot zeker 2022. Klanten komen nog steeds overwegend uit Europa en Noord-Amerika, regio’s waar traditioneel veel wordt gezeild, maar Aziaten melden zich in toenemende mate als klant.

Donderdag wordt In de Amsterdamse haven ook een nieuwe scheepswerf geopend, waar jachtenbouwer Royal van Lent superjachten tot 160 meter gaat bouwen.