Aantal scheepsbezoeken haven Rotterdam daalt met 4%

Een containerschip van de Deense rederij Maersk vaart in de Rotterdamse haven.

Aantal scheepsbezoeken haven Rotterdam daalt met 4%

jan 22, 2021 Nieuwsfeed by roxanne

Terminal Recruiters

NAUTISCHE JAARCIJFERS

Het aantal scheepsbezoeken van zeeschepen dat Rotterdam bezocht, daalde vorig jaar met 4%. In 2020 bezochten 28.170 schepen de Rotterdamse haven tegenover 29.491 in 2019, wat neerkomt op ongeveer 1300 schepen minder.NATHALIE VAN HERK Stuur een e-mail 21 januari 2021 13:21TwitterFacebookLinkedIn

Dat werd bekendgemaakt bij de jaarlijkse presentatie van de nautische jaarcijfers door havenmeester René de Vries. Wat deze cijfers voor de overslag betekent, vertelt Havenbedrijf Rotterdam-topman Allard Castelein op 19 februari wanneer de jaarlijkse overslagcijfers gepresenteerd worden.

Ongevallen

Het totale aantal ongevallen is licht gestegen van 113 ongevallen in 2019 naar 122 vorig jaar. Veelal van de ongevallen waren kleinere aanvaringen en parkeerschades.

Vorig jaar gebeurde er één ernstig ongeluk in de Rotterdamse haven. In 2019 waren dat er nog vier. Vorig jaar maart is er een zwaar gewonde gevallen bij het breken van een tros. Het deel van de tros sloeg terug en raakte een bemanningslid.

Waterverontreiniging

De waterverontreiniging is vorig jaar opgelopen. Waar in 2019 168 gevallen van waterverontreiniging bekend waren, is dat in 2020 gestegen naar 183. Van deze gevallen waren er 11 ernstig (omvang van 101 liter tot 1 kuub) en 11 zeer ernstig (omvang van meer dan 1 kuub). Het meest omvangrijke geval vond 18 mei 2020 plaats in het Calandkanaal, Heerema locatie. Het ging daarbij om 25 kuub oliemorsing van het schip ‘Torm Kansas’. Alles is geruimd en de dader is bekend.

De havenmeester zegt ‘niet blij te zijn met deze ontwikkelingen’. De meest voorkomende oorzaak van waterverontreiniging blijft volgens De Vries menselijk handelen.

Bunkervergunning

De divisie Havenmeester introduceert op initiatief van de bunkermarkt en namens de gemeente per 1 februari van dit jaar de ‘bunkervergunning transporteur’. Inmiddels zijn 17 aanvragen voor een vergunning ingediend. Ze vertegenwoordigen 120 bunkerschepen. Door de vergunning hoopt de havenmeester de betrouwbaarheid en transparantie van het tanken van zeeschepen te verhogen. Het tanken in de haven gebeurt ongeveer 20.000 keer op jaarbasis.

De bunkervergunning wordt verplicht voor bunkerschepen die stookolie en (bio)diesel aan zeeschepen leveren.

Lng

De hoeveelheid lng die in de Rotterdamse haven werd gebunkerd, steeg met 170%. Er zijn tegenwoordig zo’n tien lng bunkerschepen actief in de regio Rotterdam.

In 2020 werd het brandstof getankt door onder meer het containerschip ‘CMA CGM Jacques Saade’ en cruiseschip ‘Mardi Gras’.