Zomer op kantoor is de hel: 10 ‘uitdagingen’ en oplossingen

Zomer op kantoor is de hel: 10 ‘uitdagingen’ en oplossingen

jul 22, 2019 Nieuwsfeed by vincent

Hoe red je het heelhuids tot september tussen al dat oreganozweet en uitstelgedrag? Nog nooit een zomer in een kantoortuin meegemaakt? Dit is wat je kunt verwachten. Met hier en daar een oplossing, maar meestal ben je gewoon de sjaak.
1. Tsunami van out-of-office-meldingen
Hé, heerlijk. De helft van de collega’s verbrandt in de Franse zon en jij kunt in alle rust lekker doorpakken. Even wat overleggen per mail met andere afdelingen en concullega’s. Zelden kwamen de antwoorden zo snel binnen. Helaas een tsunami van out of office-meldingen. De frustratie groeit, want de helft van je geplande activiteiten smelt bij voorbaat als hagelstenen onder een zomerzon.

2. Knoflookzweetlucht met een vleugje oregano
Iedereen zweet. Dankzij de klimaatverandering bereiken we ook in de zomer van 2019 recordtemperaturen, iets waar de Nederlandse kantoren niet op berekend zijn qua airco. Dus zweten. Helaas blijkt de helft van Nederland die doorwerkt massaal aan de bbq, wat tegenwoordig veel vlees, veel knoflook en ook de obligate tijm en oregano inhoudt. Dat werkt door in de geuroverlast. Vermijd collega’s die bij de barbecue aan de bubbels gaan, want wie prosecco drinkt stinkt een dag later giga uit de bek!

3. De zomerflex
Werkgevers zijn dol op flexplekken: hoe minder bureaus, hoe kleiner het kantoor, dus des te lager de huisvestingskosten. Werknemers hebben juist liever een vaste plek. Behalve in de zomer. Opeens is die honkvaste collega opvallend vaak op pad. Nog nooit zo veel uitspraken buiten de deur als tijdens de schoolvakanties. In plaats van op te biechten dat hij als single vader drie weken de kids heeft, verzint hij constant redenen om de deur uit te gaan. Ga de confrontatie aan en maak duidelijke afspraken over de quality time die hij met zijn koters door wil brengen.

4. Variatie op de voorjaarsschoonmaak
De chef komt handenwrijvend de afdeling op lopen. ‘Nu het minder druk is dan normaal, dacht ik dat we eens de achterstand in decompressiedebiteuren kunnen inhalen.’ Of een andere gruwelijke klus, die iedereen het hele jaar voor zich uitschuift. Je beroepen op onderbezetting is meestal vergeefs, jij bent de schoonmaker van andermans vakantie.

5. Koffieautomaat
Bij de koffieautomaat blijf je op de hoogte van alle roddel en achterklap: de teamleider die flirt met de conciërge, het jonge talent dat geen vast contract krijgt, de functie die binnenkort vrijkomt. Helaas. In de zomer moet je eerst alle vakantieplannen aanhoren (blijf geïnteresseerd kijken, oefen dit thuis in de spiegel). Hoeveel variaties zijn er op een campertrektocht? Vervolgens krijg je de terugkerende vakantiegangers, die over hun fantastische campertrektocht vertellen. Met een beetje pech moet je ook nog op hun iPhone foto’s bekijken. Niets saaier dan andermans vakantievreugde.
Zomer in een kantoortuin is de hel. Nooit meegemaakt? Dit is wat je kunt verwachten. Met hier en daar een oplossing, maar meestal ben je gewoon de sjaak.

6. Geluidsoverlast van de flipflop
Hoge temperaturen vragen om noodmaatregelen. De jaarlijks terugkerende discussie over korte broeken voor heren op kantoor is een achterhoedegevecht. Mannen met een mooie bermuda laten zich niet tegenhouden (helaas de afgeritste bushbushbroek evenmin). Fair enough. De problemen beginnen bij het schoeisel. Espadrilles, sandalen, het moet allemaal kunnen, hoe onsmakelijk die kalknagels er ook uitzien. Maar de flipflops. De hele dag dat geluid van die fliflaflipflop is gekmakend. Voeg daar ‘lollige’ Hawaïshirts aan toe, en de ellende is compleet.

7. Uitstelvirus
Uitstellen was nog nooit zo makkelijk. Sloot je jezelf vroeger op in een bezemhok met een typemachine en produceerde dan in een middag een rapport van tien kantjes, nu zit je in een kantoortuin aan het infuus van digitale diarree die 24/7 doorgaat. In de zomer komt daar nog een extra valstrik bij: werkgroep AB24Y wordt uitgesteld, omdat de helft van de leden niet in het land is. Heeft je chef geen zin om een pijnlijke beslissing te nemen? Afwezigheid van de helft van de afdeling is een prettig excuus. Maar dat betekent dat jouw werk ook ongewenste vertraging oploopt.

8. Zzp-syndroom
Als de afdeling op halve menskracht draait en de hoeveelheid werk hetzelfde blijft, heb je een ‘uitdaging’. Zzp’ers ruiken hun kans en vallen in voor spoedklussen. Klinkt fijn, maar wie moet ze inwerken? Juist. Bovendien is de ene zzp’er de andere niet, het scheiden van kaf en koren kost ook energie. Daarnaast lenen moeilijke langlopende taken zich niet voor zzp-intervallen. Dus komt die #+!@-taak toch weer bij jou terecht.

9. Overdracht
Eindelijk, na alle gaapverhalen over haar/zijn vakantieplannen, gaat collega X op vakantie. Finalmente rust, denk je. Totdat twee dagen voor haar/zijn vertrek je gespamd wordt met allerlei overdrachtsverzoekjes. Zij is hier niet aan toegekomen, of jij dat kunt doen? Hij heeft zijn aandeel klaar, maar collega B niet. Kun jij dat dossier completeren? Vooral collega C timet het opvallend goed om al haar strontklussen bij jou over de schutting te gooien. Zeg vrolijk ja, doe er niets aan en retourneer bij haar terugkeer met je complimenten dezelfde klussen.

10. Afkoelen op kantoor
Bij gebrek aan airco of klimaatschaamte kun je een mini-ventilator kopen. Leg anders flesjes water in de vriezer en daarna op schoot. Of op je bureau, om je handen aan af te koelen. Voor de stylista’s: een waaier met leuke print geeft in ieder geval een lokaal briesje. Nog steeds oververhit? Zet dan een teiltje met koel water onder je bureau (uit het zicht) en dompel je blote voeten erin.