Wil je wat anders, doe het nu!

Wil je wat anders, doe het nu!

okt 9, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Wil je wat anders doen, doe het dan nu

 
De arbeidsmarkt is oververhit: een mooi moment om een drastische wending te geven aan je loopbaan. Neem ontslag en ga iets heel anders doen. Financieel adviseur Paul van der Kwast is zo’n carrièreswitch uitstekend bevallen.

 

Het is 2012. Ik ben in loondienst en twijfel. Zal ik het wel doen of niet? Ik heb in 2011 mijn diploma van de FFP – Federatie Financieel Planners – gehaald en mag sindsdien FFP achter mijn naam zetten. Ik heb de behoorlijk stevige opleiding gevolgd met het idee om naast mijn werk als financieel-economisch journalist klanten te adviseren. Als fulltime journalist mis ik de persoonlijke band. Als een artikel is geplaatst, weet je nooit wat lezers ervan vinden. Als adviseur, zo verwacht ik, heb je met echte mensen te maken en kun je direct iets teweegbrengen.  

In dat eerste jaar na het FFP-examen heb ik naast mijn werk als journalist af en toe een adviesklant, maar het schiet niet op. Ik heb geen website en krijg mijn klanten via via. Ik wil eigenlijk twee of drie dagen per week voor mezelf beginnen, maar ik ben laf. De bekende gouden ketenen. De loonstrook valt elke maand in de bus en zonder heel hard te hoeven werken, wordt automatisch salaris bijgeschreven. Als ik ziek word, krijg ik twee jaar doorbetaald en als ik heel lang ziek blijf, krijg ik een uitkering. Als ik doodga, krijgen mijn vrouw en kinderen nabestaandenpensioen en als ik oud ben, krijg ik zelf pensioen. Zelfs als ik word ontslagen, krijg ik een uitkering, en ook nog een ontslagvergoeding.

Kortom, ik ben in 2012 hard aan het nadenken over hoe ik geld zou kunnen verdienen als financieel planner, maar vanwege mijn comfortabele dienstverband draai ik eromheen.  

En toen kwam als een geschenk uit de hemel mijn ontslag. Om bedrijfseconomische redenen, dus het lag niet aan mij. Alles werd netjes geregeld. We mochten zelfs op kosten van de zaak een werkcoach en een arbeidsjurist inhuren. Het geschenk was natuurlijk dat ik uit mijn comfortabele positie werd gehaald en wel iets anders moest doen. Ik bleef schrijven, maar nu als freelancer, en begon daarnaast een financieel-adviesbureau.

De eerste jaren moest ik flink interen op mijn spaargeld. Als freelance journalist verdien je niet veel en als adviseur wist ik niet hoe ik aan klanten moest komen. Pas vanaf 2015 begon het, mede dankzij Google, echt te lopen en sinds een jaar of twee heb ik eigenlijk permanent een goed gevulde orderportefeuille.  

Ik ben van huis uit helemaal geen ondernemerstype en had niet verwacht dat zzp’en zo bevredigend kan zijn. Mensen die ik niet leuk vind, neem ik niet aan als klant. Niemand zegt wat ik moet doen en wanneer. Ik hoef geen kletspraatjes van collega’s of – nog erger – bazen aan te horen. En als ik daar zin in heb, stop ik om 12 uur en ga ik iets heel anders doen.

Nadelen

Natuurlijk zijn er nadelen. De vrijheid die je als zzp’er hebt, is grotendeels denkbeeldig: ik heb geen vrijheid om een paar weken geen columns meer te schrijven, want dan gooit Intermediair mij eruit. En als ik niet snel reageer op mails of telefoontjes van adviesklanten, gaan ze naar een ander. Om maar niet te spreken over ziek worden of erger.

Maar tot nu toe is mijn gedwongen career change het beste dat mij ooit op werkgebied is overkomen. Mijn boodschap: als je rondloopt met het idee eens iets anders te doen, doe het dan nu. Het werk ligt voor het oprapen, dus de risico’s zijn beperkt. Als het tegenvalt, heb je zo weer een baan. Als je het niet doet, heb je misschien de rest van je leven spijt.

De arbeidsmarkt is oververhit: een mooi moment om een drastische wending te geven aan je loopbaan. Neem ontslag en ga iets heel anders doen!