Werk privebalans jonge vaders

Werk privebalans jonge vaders

mei 7, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Niet iedereen kan een parttime rapper zijn

2 weken geleden

Carien Karsten kreeg veel reacties op haar column over depressieve jonge vaders. Ze legt nog eens uit waarom het mannen goed zou doen om zich volledig op hun werk te richten, hoe conservatief dat ook klinkt.

 

In mijn vorige column schreef ik dat depressieve vaders er soms goed aan doen zich meer op hun werk te richten dan op de kinderen. Dat zorgde voor opvallende reacties op de Facebookpagina van Intermediair. Een achterhaald, tenenkrommend, eenzijdig conservatief verhaal, vinden sommigen. Kan ik inkomen. Zeker als je, net als ik, vindt dat zorg en inkomen iets is waar je je als ouders gezamenlijk voor inzet. Alleen jammer dat sommigen mentaal onderdoor gaan aan deze op zich sympathieke ideologie.

In de media zijn jonge vaders en millennials opvallend aanwezig met hun opvattingen over wat het getouwtrek tussen werk en thuis met ze doet. Een paar citaten van de afgelopen week:

‘We zouden niks kunnen hebben, krijgen massaal een burn-out, zijn vergroeid met onze telefoon en zitten dagen in koffietentjes te lurken aan soja-lattes.’ Zo beschrijft millennial Sip Markink de vooroordelen tegen zijn generatie (Parool, 7 april). Uiteraard denkt hij er zelf anders over. Oorzaak voor het massaal omvallen van de jongere is volgens hem de tomeloze ambitie van de arbeidsmarkt die te veel druk legt op jonge mensen.

Markink was op zoek naar werk en in vrijwel alle vacatures werd gezocht naar gedreven en ambitieuze kandidaten. De frisse bedrijven die op zoek gaan naar deze groep, willen world domination en vragen van hun personeel dat ze willen overwerken als dat nodig is. Op complimentjes hoeven ze niet te rekenen, daarvoor ontbreekt de tijd. Ze krijgen alleen commentaar als ze iets niet goed doen. Zo kunnen ze binnen een paar jaar een topfunctie in het bedrijf bereiken. Markink voelde hier niet voor, wilde vooral een leuk leven leiden, met leuke mensen om zich heen en kreeg de baan dus duidelijk niet. Volgens hem ga je op intercitytempo richting burn-out bij torenhoge prestatiedruk, gecombineerd met de succesverhalen op social media. ‘Iedereen heeft een goede baan en een tof sociaal leven.’

Torenhoge verwachtingen

‘Ik ben 26, ambitieus, ongeduldig en heb torenhoge verwachtingen van mezelf,’ zo beschrijft journalist Tim Igor Snijders zichzelf in Volkskrant Magazine (24 maart). Jonge mensen zoals hij hebben een oneindige keuzevrijheid en moeten vooral doen wat ze leuk vinden. Andermans groene gras duikt overal op in je tijdlijn op Facebook. Het is keihard werken om ook zo over te komen.

‘Yeh,’ verzucht een jonge vader, ‘ieder ander heeft een baby die al haast vanaf het begin doorslaapt, altijd vrolijk is en nooit ziek is. Geen financiële zorgen, man en vrouw kunnen beiden werken en doen ook nog wat ze leuk vinden in het weekend. Het festival DTGL bijvoorbeeld kunnen ze er ook nog even bij doen.’

Rapper Bokoesam, artiestennaam van Samuel Sekyere (25), heeft wel een manier gevonden om zorg voor zijn zoon Zaiyon en zijn werk te combineren. Hij beschrijft het droomvaderschap. Door zijn zoon werd hij verantwoordelijk. Iets wat daarvoor volledig ontbrak. Hij zorgt van dinsdag tot en met donderdag voor hem: ‘Dan moet er worden gekookt, breng ik ’m naar school, ik blow dan niet overdag – ik vind het niet chill om bij hem stoned te zijn. Ik heb het gekke rappersleven, op de dagen dat ik Zaiyon heb, is er die rustige, huiselijke vibe. Die miste ik wel.’

Hij is gelukkig omdat hij kan doen wat hij wil doen en niet hoeft te doen wat andere mensen van hem willen. Mooi, als dit ook goed uitwerkt voor zijn partner en kind. Maar niet iedereen kan een succesvolle parttime rapper zijn.

Carien Karsten legt nog eens uit waarom het depressieve jonge vaders goed zou doen om zich volledig op hun werk te richten, hoe conservatief dat ook klinkt

Carien Karsten

Carien Karsten studeerde rechten en klinische psychologie en promoveerde op de trauma’s van drugsverslaafde vrouwen. Met haar bureau StroomQ coacht ze gedreven professionals om hun prestatie en balans te optimaliseren.

 

Meest gelezen

 • Persoonlijke groei

  Het (simpele) geheim tegen ontevredenheid

  Het (simpele) geheim tegen ontevredenheid
 • Collega’s en bazen

  Podcast: Zo ga je om met narcistische bazen en collega’s

  Podcast: Zo ga je om met narcistische bazen en collega’s
 • Personal finance

  Verdien ik wel genoeg? Manager ggz, 4.300 euro bruto (36 uur)

  Verdien ik wel genoeg? Manager ggz, 4.300 euro bruto (36 uur)
 • Persoonlijke groei

  Meer zelfvertrouwen? Maak je bed op en eet een kikker

  Meer zelfvertrouwen? Maak je bed op en eet een kikker

 

Visie op zorg

De jonge, depressieve vader ervaart de prestatiedruk zoals Sip Markink beschrijft en die voor sommigen leidt tot 16 uur achter elkaar doorwerken. Met een baby die nog niet doorslaapt is dat niet te combineren. Het falen op het werk staat op de voorgrond, burn-out is het stempel. Maar meestal zijn er ook depressieve klachten, een leeg gevoel en een sombere stemming.

We zullen het anders moeten doen op de arbeidsmarkt en minder het slachtoffer de schuld moeten geven: ‘Wat een faggeds’ was de reactie van een man op mijn column. Het zijn echt geen verwende sukkels die bezwijken onder de druk en ook geen anti-feministen als ze kiezen voor het anderhalve-kostwinnersmodel. Het mag conservatief klinken als je depressieve mannen aanraadt om vijf dagen per week te werken, maar van mij hoeven ze geen Don Quichotrol te vervullen in deze maatschappij waar de arbeidsmarkt jonge mensen vaak overvraagt en uitbuit, en een deugdelijke visie op zorg ontbreekt