Turkijke lijdt onder hoge schulden en inflatie

Turkijke lijdt onder hoge schulden en inflatie

aug 1, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Turkije lijdt onder hoge schulden en inflatie

Turkse economen en investeerders kijken deze woensdag met extra aandacht naar de beleidsvergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Federal Reserve voerde dit jaar al tweemaal de rente op, en doet dat naar alle verwachting nog twee keer.

De gevolgen daarvan voor de Turkse economie zijn niet mals. Het land heeft enorme leningen uitstaan in dollars. Renteverhogingen zullen de koers van de greenback opjagen ten opzichte van de lira. Gevolg: de Turken moeten aflopende leningen terugbetalen in duurdere dollars, of die tegen een ongunstigere koers en een hogere rente herfinancieren.

De Turkse centrale bank heeft de inflatieverwachting voor 2018 deze week verhoogd naar 13%. In april was dat nog 8,4%.
De Turkse centrale bank heeft de inflatieverwachting voor 2018 deze week verhoogd naar 13%. In april was dat nog 8,4%.Foto: Reuters

Enver Erkan, economisch analist bij GCM Forex in Istanboel verwacht niet dat de Federal Reserve al woensdag de rente zal verhogen. Maar de versterkte Amerikaanse economie verhoogt inderdaad de druk op Turkije, zegt hij. De sterkere dollar, en daarmee de trek van beleggers richting de Verenigde Staten, is slecht nieuws voor een opkomende markt als Turkije.

Onder president Recep Tayyip Erdogan zijn zowel de staatsschuld als de schuld van particulieren en bedrijven geëxplodeerd. De Turkse economie, die nog steeds groeit, wordt gevoed met leningen. Structurele hervormingen zijn nodig om een op export gerichte duurzame groei te bereiken en om de Turkse economie bestand te maken tegen schokken van buitenaf.

Turkije heeft, zo legt Erkan uit, allereerst een stabiele lira nodig en daarvoor moet het land de inflatie onder controle krijgen. De centrale bank verhoogde dinsdag echter haar inflatievoorspelling voor 2018 fors naar ruim 13%. In april was dit nog 8,4%.

Dit jaar verloor de lira 27% van zijn waarde. De koersval kan in toom gehouden worden door dezelfde Turkse centrale bank, maar tot verbijstering van investeerders liet deze vorige week de rente onveranderd. Daarmee lijkt de bank te zwichten voor de druk van ‘vijand van rente’ Erdogan. Erdogan zelf opperde in april dit jaar een andere oplossing om wisselkoersdruk op de Turkse economie te voorkomen. Als het aan hem ligt, worden alle internationale leningen gebaseerd op goud in plaats van Amerikaanse dollars.

Diplomatieke spanningen

De koers van de lira heeft niet alleen te lijden van een aan kracht winnende dollar, maar ook van aanhoudende diplomatieke conflicten tussen Ankara en Washington. Toen president Donald Trump vorige week op Twitter hard uithaalde naar Turkije, verloor de lira meteen terrein. Trump dreigde met sancties als Ankara de Amerikaanse dominee Andrew Brunson niet onmiddellijk zou vrijlaten. Brunson zat anderhalf jaar vast op verdenking van terrorisme en werd vorige week onder huisarrest geplaatst. Een mogelijke sanctie is dat de VS besluiten levering van Joint Strike Fighter-gevechtstoestellen uit te stellen of zelfs te annuleren.

Erdogan zwoer zondag meteen dat Turkije ‘niet zal zwichten voor de Amerikaanse sancties’. Dat toont volgens analist Aykan Erdemir aan dat de president momenteel meer geïnteresseerd is in het versterken van zijn binnenlandse machtsbasis, dan in een goede band met zijn belangrijkste Navo-partner. Een gematigde toon verwacht hij dan ook niet. ‘Erdogan zal bilaterale spanningen in de Amerikaans-Turkse betrekkingen verder intensiveren, ten koste van de politieke en economische belangen van Turkije.’

Toch moet Erdogan volgens waarnemers uitkijken met zijn grootspraak. Als Trump daadwerkelijk economische sancties doorvoert, zal Ankara met noodmaatregelen moeten komen. De huidige turbulentie op de Turkse markten heeft het beleggersvertrouwen al ondermijnd en geleid tot een vlucht van kapitaal en kennis. Nieuwe buitenlandse investeringen zullen afhangen van de mate waarin Erdogans nieuwe regering een marktvriendelijk economisch beleid nastreeft en vrije marktwerking centraal stelt. Het besluit van de Turkse centrale bank en het aanstellen van Erdogans schoonzoon als minister van financiën hebben het vertrouwen van buitenlandse investeerders vooralsnog niet verhoogd.