Rotterdamse haven maakt zich op voor flinke ‘coronadip’

Rotterdamse haven maakt zich op voor flinke ‘coronadip’

mrt 6, 2020 Nieuwsfeed by vincent

Containeroverslag in de Rotterdamse haven op de 2e Maasvlakte. Bron: FD In het kort
Het containerverkeer daalt met 20% in de komende twee maanden.Verschillende bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd, of overwegen dat. In de grote opslagloodsen in de haven zijn de gevolgen al zichtbaar. ‘Er ontstaan meer lege ruimtes in de opslagloodsen.’

De Rotterdamse haven bereidt zich voor op een fikse terugval in bedrijvigheid door het coronavirus. Op- en overslagbedrijven verwachten dat het containerverkeer komende twee maanden sterk daalt doordat er veel minder schepen vanuit China zijn vertrokken. Ook op langere termijn kan de virusuitbraak volgens experts negatieve gevolgen hebben voor de grootste haven van Europa.
Afgelopen weken zijn er 20% minder schepen vanuit China vertrokken naar Europa, meldde Havenbedrijf Rotterdam al. Dat kan leiden tot twee miljoen ton minder overslag per maand, vooral aan containeroverslag, een branche die normaal goed is voor 13 miljoen ton per maand. Die terugval heeft impact op een keten van bedrijven, van terminals en opslagbedrijven tot dienstverleners zoals sjorders, blijkt uit een rondgang van het FD.

Werktijdverkorting
‘We houden rekening met twee maanden terugslag’, zegt André Kramer, directeur van containeroverslagbedrijf Kramer Group. ‘Die moeten we zien door te komen. Een terminal heeft met veel vaste kosten te maken, die blijven doorgaan.’ Hij overweegt gebruik te maken van werktijdverkorting. Dennis de Roo van expeditiebedrijf Van Donge en De Roo heeft de regeling al toegekend gekregen. Hij rekent op 60% minder inklaringen van goederen — het aangifte doen van goederen bij de douane — in maart en april. In grote opslagloodsen in de haven zijn de gevolgen al zichtbaar. ‘Er ontstaan meer lege ruimtes in de opslagloodsen’, zegt directeur Cuno Vat van opslagbedrijf Neele Vat. ‘Ik ga voor de komende maanden uit van een opslagdaling tot 20%.’

Zonnepanelen
Opslagbedrijf Odin Warehousing, gespecialiseerd in de opslag van zonnepanelen, houdt rekening met erger omdat zijn producten hoofdzakelijk uit China komen. Volgens eigenaar Alain Grotenhuis kan de vraag naar opslagruimte in april en mei met 25% tot 50% afnemen. Langer dan twee of drie maanden moet de teruggang volgens hem niet duren.
Dit zijn alleen nog de klappen van de uitbraak in China. Nu het coronavirus zich snel in Europa en de VS heeft verspreid zal bredere vraaguitval optreden, zegt hoogleraar Jan Fransoo van Kuehne Logistics University in Hamburg. Denk aan afgelaste congressen en reizen in Europa: de consumentenvraag gaat dalen.
Fransoo vindt dat er qua impact een parallel is te trekken met de schokgolf na de val van bank Lehman Brothers, op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008. ‘Toen waren het effect van de verstoringen nog twee jaar lang te zien in de toeleveringsketen. Dat kan nu weer het geval zijn. Het duurt lang voordat instabiele ketens zich weer herstellen.’

Inhaalslag
Hoe lang de Rotterdamse haven daardoor geraakt zal worden, is nog onduidelijk. Vooralsnog gaan bedrijven in de haven ervan uit dat er na de dip van de komende maanden een grote inhaalslag op gang komt, waardoor juist een piek in de overslag kan ontstaan. André Kramer verwacht dat het voor zijn overslagbedrijf ‘alle hens aan dek’ zal zijn in de zomermaanden.
Ook havenexpert Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit rekent op herstel later dit jaar, maar hij denkt dat bedrijven die hun goederen via de haven invoeren zijn wakker geschud door de coronacrisis. Op langere termijn zullen zij volgens hem minder afhankelijk willen zijn van China. ‘Ze kunnen meer gaan kijken naar Oost-Europa. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de rol van Rotterdam als overslaghaven.’
Fransoo ziet dat bedrijven minder voorraad aanhouden en hun productie of toelevering hebben gecentraliseerd, bijvoorbeeld in China. Dat is goedkoper, maar heeft grote gevolgen. ‘Les één van de voorraadtheorie is dat je moet spreiden, juist voor dit soort gebeurtenissen’, zegt de hoogleraar.