Raffinaderijen willen niet bloeden voor milieu

Raffinaderijen willen niet bloeden voor milieu

nov 16, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Raffinaderijen willen niet bloeden voor milieu
Om aan de klimaatafspraken te voldoen, moeten de olieraffinaderijen op de schop. Ze hebben er, om te beginnen, 3,7 miljard euro voor nodig. En ze zijn niet van plan dat zelf te betalen.

 

 
 
Wie het wel gaat betalen, bleef gistermiddag onduidelijk. De olie- industrie presenteerde in Den Haag aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken hoe zij hun fabrieken milieuvriendelijker kunnen maken. In theorie is het mogelijk de Nederlandse raffinaderijen aan de klimaatdoelen van Parijs te laten voldoen, waardoor ze nog decennia kunnen doordraaien.
Dat is belangrijk voor de Rotterdamse haven, want vijf van de zes Nederlandse olieraffinaderijen staan hier. Shell Pernis is de bekendste en grootste. Samen zijn ze goed voor zo’n 3300 banen en indirect bieden ze werk aan 40.000 mensen.
Samen zijn ze ook goed voor de uitstoot van 12,7 megaton van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Dat is bijna 7 procent van de totale uitstoot in heel Nederland.
Volgens het, door de raffinaderijen in de arm genomen, adviesbureau DNV-GL kan hun uitstoot de komende jaren de helft omlaag. Behalve allerlei technische ingrepen in de brandstoffabrieken is ook een flinke klapper te maken met het afvangen van de CO2die zij nu via hun schoorstenen de lucht inslingeren. Via een pijpleiding kan de CO2 naar lege gasvelden onder de Noordzee.
Nodig
De raffinaderijen verwachten nog decennia nodig te zijn. Niet voor de productie van benzine en diesel voor auto’s, want die rijden straks elektrisch. Maar wel om vrachtwagens, schepen en vliegtuigen van brandstof te voorzien.
Alleen willen de raffinaderijen niet opdraaien voor de miljardeninvesteringen omdat die ten koste zouden gaan van hun internationale concurrentiepositie. ,,We moeten ze doorberekenen in de prijs van onze producten”, zegt directeur Erik Klooster van de VNPI, de koepelorganisatie van de raffinaderijen in Nederland.
Minister Eric Wiebes kijkt naar subsidie voor het opslaan van broeikasgas onder de Noordzee. Volgens hem is de regering niet happig om bij te springen, omdat de raffinaderijen geen gunfactor hebben. ,,We consumeren de producten enthousiast, maar de sector ligt onder een vergrootglas.”
Klimaatin­ves­te­rin­gen moeten er niet toe leiden dat wij ons uit de markt prijzen

Erik Klooster (VNPI)