Oliespill verspreid via Waterweg

Oliespill verspreid via Waterweg

jun 29, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Duizenden liters olie na botsing schip in Botlek verspreid via Waterweg

Update/VideoEen zeeschip is vanmiddag in de 3e Petroleumhaven, in de Botlek, tegen een steiger aan gevaren. Duizenden liters olie zijn in het water terecht gekomen en hebben zich via de Waterweg verspreid. Meerdere havens in de regio worden gesloten.

Door de aanvaring ontstond er een scheur in de romp. Hierdoor kon stookolie het water inlopen. In het water werden oliebarrières geplaatst, om ervoor te zorgen dat de olie zich niet verder zou verspreiden. Dat kon echter niet volledig worden voorkomen.

Het gaat om 200 ton stookolie dat het water in liep. Een deel daarvan is in de Waterweg terecht gekomen waardoor de olie zich flink kon verspreiden. Hoe ver precies is nog niet duidelijk. De buitenhaven van Vlaardingen, de jachthaven van Schiedam, de buitenhaven van Maassluis, de jachthaven van Hoogvliet, de Veerhaven in Rotterdam, de jachthaven, de haven in Oud-Beijerland en de Haven van Rhoon worden allemaal gesloten. Schepen kunnen niet naar binnen en buiten.

 

Het schip heeft duizenden liters olie gelekt.

 
Het schip heeft duizenden liters olie gelekt. © MediaTV

Het gaat enkele dagen duren voordat alle olie is opgeruimd. Er komen vaartuigen van een gespecialiseerd bedrijf die met een soort stofzuigers de olie uit het water halen. Ook zit de olie aan bijvoorbeeld steigers geplakt. Dat wordt ook schoongemaakt. Het schip waar de stookolie uit is gelekt, heet Bow Jubail en is eigendom van de Noorse rederij Odfjell.

Mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid als gevolg van de stank worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts als dit na dertig minuten in de frisse lucht niet voorbij is. Het is onduidelijk wat het grote lek verder voor gevolgen heeft. Voorlopig wordt afgeraden om het water in te gaan en om bijvoorbeeld gebruik te maken van strandjes in de omgeving.

De dierenambulance en vogelklas Karel Schot zijn ter plaatse om besmeurde dieren te redden. Er zijn meerdere vervuilde dieren, waaronder zwanen, aangetroffen.