Nieuwe zeesluis Ijmuiden nog eens 64 mln duurder

Nieuwe zeesluis Ijmuiden nog eens 64 mln duurder

nov 27, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Dat meldt de NOS. Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat ze het budget voor het project heeft verhoogd wegens tegenvallers bij de bouw.

 

Eerder dit jaar werd al bekend dat de ingebruikname van de sluis is uitgesteld van 2019 naar 2022. De bouwers, BAM BAMNB €2,83+0,60% en VolkerWessels KVW€15,55+1,37%, zeiden toen al dat ze meer dan €100 mln moesten afschrijven op het project. De bouwers werden geconfronteerd met problemen met de caissons voor de sluisdeuren. Dat zijn grote betonnen bakken die worden afgezonken. Om de klus toch te klaren, moest er speciaal materieel worden gebruikt en was er hulp van buitenaf nodig.

Aanvaring
Volgens Van Nieuwenhuizen zijn er vanaf het begin tegenvallers geweest, omdat er meer dingen in de grond zijn aangetroffen dan eerder gedacht. Zo lagen er kabels, leidingen en oude bunkers. Voor die meerkosten zijn BAM en VolkerWessels deels gecompenseerd.

Ook moest het ontwerp worden aangepast, onder meer om te voorkomen dat de nieuwe sluizen bij een aanvaring ernstig beschadigd zouden raken. Voor die tegenvallers en aanpassingen wordt €27,5 mln begroot.

De vertraging in de bouw kost het Rijk ook indirect geld. Zo moet de oude Noordersluis langer worden opengehouden en de projectorganisatie van Rijkswaterstaat die de bouw begeleidt moet langer in stand blijven. Dat alles kost €19 mln. Van Nieuwenhuizen trekt verder €17,5 mln uit om nieuwe tegenvallers te kunnen opvangen.

 

Bron: Financieel Dagblad, foto: Olaf Kraak