Nederland is zo gek nog niet..

Nederland is zo gek nog niet..

mei 7, 2018 Nieuwsfeed by vincent

Voor meer geld moet je naar Noorwegen gaan

De gemiddelde loonkosten lopen in Europa ver uiteen. In de cijfers van Eurostat over 2017 scoort Nederland beter dan het Europese gemiddelde, maar voor de echte knaken moet je in Noorwegen zijn.

De gemiddelde loonkosten in de Europese Unie (EU) bedroegen € 26,80 per uur en voor de eurozone € 30,30. Dat is niet allemaal salaris: ongeveer een kwart ervan gaat op aan kosten voor de werkgever waar jij als werknemer niets van terugziet. Nederland staat in het rijtje op de zesde plaats, net voor Duitsland en Oostenrijk. Als je werkt om vooral veel geld te verdienen, kun je overwegen te emigreren. Maar waar kun je dan het beste naar toe?

Business

Over de gehele linie zijn de loonkosten in Denemarken het hoogst: € 42,50 per uur. Dat gemiddelde zegt echter niet zo veel. Eurostat maakt onderscheid tussen de zogeheten business economy en de non-business economy. Tot de business economy worden banen gerekend in de industrie, bouw en (zakelijke) dienstverlening, exclusief landbouw en het ambtenarenapparaat. In die categorie staat Noorwegen op de eerste plaats, met loonkosten van € 51 per uur.

Plaats Land Loonkosten (€ per uur)
1 Noorwegen 51,00
2 IJsland 42,60
3 Denemarken 42,50
4 België 39,60
5 Zweden 38,30
7 Nederland 34,80

Belastingdruk

De brutoloonkosten inclusief sociale premies zijn interessant vergelijkingsmateriaal voor werkgevers. Wat je wilt weten is hoeveel jij in het handje overhoudt. Het brutosalaris zoals vermeld op de loonstrook is voor Noorwegen 82% van bovengenoemd bedrag. Voor IJsland is dit 80% en voor Denemarken 86%. Zweden valt tegen, met 67%. In Nederland en België moet je rekening houden met ongeveer 75%.

Qua loonkosten scoort Nederland beter dan het Europese gemiddelde, maar voor de echte knaken moet je in Noorwegen zijn

Om van bruto naar netto te gaan moet je rekenen met de loon- en inkomstenbelasting. Kijken we naar de gemiddelde belastingdruk voor een eenverdiener, dan zit je in Noorwegen opnieuw goed, net als in Denemarken, met 36%. IJsland vraagt maar 34%. Zweden scoort fors hoger met 43% en België spant de kroon met 54%. Voor de volledigheid: Nederland ‘doet’ 37%.

Levensonderhoud

Noorwegen lijkt dus prima te scoren als het gaat om salaris. Mocht je besluiten daarnaartoe te gaan, dan wil je ook weten hoe duur het daar is. Op de website van Numbeo kun je daarover actuele cijfers vinden in de Cost of Living Index. En dan staat een teleurstelling te wachten. In Zwitserland, IJsland en Noorwegen is het leven het duurst.

Plaats

Land

Index (gem.=100)

1

Zwitserland

131

2

IJsland

124

3

Noorwegen

114

4

Luxemburg

97

5

Denemarken

93

10

Nederland

83

Als je de rekenmachine pakt, kun je zien dat je in Noorwegen toch net wat meer te besteden hebt dan in Nederland, als is het verschil slechts enkele euro’s per uur. Mensen die voor een baan emigreren, doen dat meestal dan ook om andere redenen dan het salaris.