Marktwaarde voetballers eredivisie met een kwart gedaald

Marktwaarde voetballers eredivisie met een kwart gedaald

mei 7, 2020 Nieuwsfeed by vincent

De waarde van Donny van de Beek is gedaald van €47,4 mln in februari naar €41,8 mln nu. Bron: FD 
In het kort
Voetballers uit de eredivisie zijn in drie maanden tijd bijna 25% van hun waarde verloren.Clubs die sterk afhankelijk zijn van de verkoop kunnen daardoor in de problemen komenDe waardedaling gaat voorbij aan de topvoetballers bij Ajax, Feyenoord en PSV.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in februari hebben de spelers uit de Nederlandse eredivisie gemiddeld bijna 25% van hun marktwaarde verloren. Dat is vergelijkbaar met de ontwikkelingen in de Britse, Spaanse, Italiaanse en Duitse competities, zo blijkt uit een rapport van Football Benchmark, een team van accountancy- en adviesbureau KPMG.
KPMG noemt drie redenen voor deze waardedaling. In de eerste plaats hebben voetbalclubs minder te besteden. Als de competities al worden uitgespeeld, dan zal er bij de wedstrijden geen publiek aanwezig zijn. Daardoor missen de clubs onder andere de opbrengsten uit de verkoop van kaartjes, drank en kroketten.
Verder maken de spelers nu minder trainingsuren waardoor hun fitheid afneemt. Tot slot spelen ze geen wedstrijden zodat ze hun waarde niet opvijzelen met doelpunten of mooie acties. ‘Ze kunnen niet laten zien waartoe ze in staat zijn’, aldus het rapport.

Als de resterende wedstrijden in Europa toch nog worden uitgespeeld, daalt de waarde van de spelers uit de eredivisie met gemiddeld een half miljoen euro. Wanneer alle Europese competities worden stilgelegd, komt de waardedaling van deze voetballers uit op acht ton. Bij de eredivisieclubs tezamen zou tussen de €190 mln en €290 mln aan marktwaarde van hun spelers verdampen.
Volgens Paul Adriani, manager in de digitale adviestak van KPMG, kunnen clubs nog meer averij oplopen. Ook sponsorcontracten staan ook onder druk. ‘De stadions zijn leeg en blijven voorlopig leeg.’ Daardoor haken sponsoren mogelijk voortijdig af en loopt een club inkomsten mis.

Begroting
Net als de Portugese competitie, wordt de Nederlandse gezien als een opleidingsinstituut. De achttien clubs uit de eredivisie hielden de afgelopen vijf jaar samen gemiddeld €120 mln over aan transfers. In het seizoen 2019/2020 kwamen de transferbaten zelfs uit op €250 mln, vooral dankzij de verkoop van Frenkie de Jong (€75 mln) en Matthijs de Ligt (€85 mln) door Ajax aan respectievelijk FC Barcelona en Juventus.
‘De meeste clubs uit de eredivisie houden in hun begroting al rekening met transferinkomsten’, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. ‘Als die tegenvallen, zijn er zeker clubs die in de problemen gaan komen. In het voetbal regeren de emoties, niet de zakelijke principes.’
Van alle eredivisieclubs hebben FC Emmen en ADO Den Haag volgens KPMG relatief het meest te lijden van de waardedaling. Als de Europese competities worden stilgelegd, worden de selecties van deze clubs respectievelijk €7 mln en €5 mln minder waard. Als de wedstrijden achter gesloten deuren plaatsvinden, komt de daling uit op €6 en €4 mln.
RKC, de nummer laatst van de eredivisie, heeft in potentie meer kapitaal op het veld dan Emmen en ADO. ‘De waarde van spelers individueel is gelukkig niet als enige bepalend voor de stand op de ranglijst’, verklaart Adriani. ‘Anders had een club zoals Paris Saint-Germain, die veel in dure spelers investeert, betere resultaten moeten boeken in de Champions League.’

Topspelers zijn waardevast
In de praktijk zal de waardedaling voorbijgaan aan de echte topspelers, verwacht sportmarketeer Van den Wall Bake. Neem Donny van de Beek. Volgens het rapport is de waarde van de Ajax-middenvelder gedaald van €47,4 mln in februari naar €41,8 mln nu. ‘Voor dat bedrag laat Ajax hem niet gaan’, zegt Van den Wall Bake. ‘Het rapport houdt geen rekening met de emoties in het voetbal.’
Adriani van KPMG denkt dat Ajax zich deze houding kan permitteren. ‘Ze staan er nog altijd financieel niet onaardig voor. Daarbij is Van de Beek buitencategorie. Als hij de Champions League in gaat, stijgt zijn waarde waarschijnlijk weer.’

Drie Nederlanders in top 20
Drie in de eredivisie opgeleide spelers zijn nu een fortuin waard. Na hun toptransfers prijken zowel de 22-jarige Frenkie de Jong als Matthijs de Ligt (20) in de top twintig van meest waardevolle spelers in het KPMG-rapport. Ook Liverpool-verdediger Virgil van Dijk (28) is vermeld. Alle drie zijn ze minimaal €72 mln waard. Van deze drie spelers verloor Frenkie de Jong met 28% de meeste transferwaarde sinds februari. Toch denkt Paul Adriani van KPMG dat jonge spelers een streepje voor hebben op oudere. ‘Hij en De Ligt hebben nog genoeg tijd om hun waarde weer op te krikken. Ook daarom is hun marktwaarde zo hoog.’