Het coronavirus is niet ‘zomaar een griepje’, de feiten..

Het coronavirus is niet ‘zomaar een griepje’, de feiten..

mrt 11, 2020 Nieuwsfeed by vincent

Wat weten we tot nu toe over het virus dat de wereld lijkt te beheersen? Het is lastig om exacte uitspraken te doen omdat het een nieuw virus is, maar dit is wat er nu bekend is. Allereerst de naam: die luidt officieel severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, afgekort sars-cov2. Als je ziek wordt, heb je coronavirus disease, oftewel covid-19 (zoals hiv de oorzaak is van aids). Sars-cov2 behoort tot de groep coronavirussen die zijn naam dankt aan typische uitstulpingen aan de buitenkant van de virusdeeltjes die een soort krans of kroon — corona — vormen. Deze virussen kunnen infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Sars en mers behoren ook tot deze virusfamilie, net als ‘gewone’ verkoudheidsvirussen. Griep niet, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

1. Hoe besmettelijk is het virus?
De besmettelijkheid van een virus wordt vaak uitgedrukt in het zogeheten basaal reproductiegetal, R0. Het getal staat voor hoeveel andere mensen een geïnfecteerd persoon gemiddeld besmet, als niemand immuun is en er geen beperkende maatregelen zijn. De berekening daarvan is niet eenvoudig en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang iemand besmettelijk is. Dat zijn deels aannames en daarom zijn er vaak verschillende R0’s in omloop van één ziekte. De R0 van het coronavirus wordt nu geschat op 2 tot 2,5. Dat betekent dat iemand met het virus gemiddeld twee tot drie anderen besmet. Ter vergelijking: de gemiddelde R0 van seizoensgriep is 1,3.

2. Hoe dodelijk is het virus?
Tot nu toe zijn ruim 4000 mensen van de bijna 120.000 vastgestelde besmette personen overleden aan de gevolgen van covid-19. Dat zou het sterftecijfer op zo’n 3,5% brengen. Ter vergelijking: in 2003 raakten ruim 8000 mensen besmet met sars waarvan zo’n 10% overleed. Bij een uitbraak van mers in 2012 stierf een derde van de bijna 2500 patiënten. Bij een gemiddelde griep sterft naar schatting 0,1%.

Alleen is het nu zeer moeilijk te zeggen hoe dodelijk dit coronavirus precies is. Tussen landen zie je namelijk grote verschillen in sterftecijfers. Zo is in Italië 5% van het aantal besmette patiënten overleden, terwijl dat in Zuid-Korea maar 0,7% is. Het verschil: Zuid-Korea testte zeer uitgebreid op het virus, terwijl Italië nu pas zicht begint te krijgen op het werkelijke aantal besmettingen dat waarschijnlijk nog veel hoger is dan nu vastgesteld. Het sterftecijfer in de provincie Hubei, waar de uitbraak begon, ligt op 4,4%. In de rest van China is het 0,9%.

3. Griep eist toch veel meer slachtoffers?
Inderdaad. Griep eist wereldwijd tussen de 300.000 en 600.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Jaarlijks zouden tot wel 1 miljard mensen besmet raken. Vanwaar al die drukte dan? Allereerst is het een nieuw virus, dus we weten niet precies hoe het zich gedraagt. Het coronavirus lijkt besmettelijker en dodelijker dan griep, dus een wereldwijde uitbraak kan veel meer doden tot gevolg hebben dan griep. Tegen de bekende griepvirussen hebben veel mensen (enige) immuniteit opgebouwd en er bestaan vaccins die de zwakkeren in de samenleving kunnen beschermen.

Ook lijken meer mensen ernstig ziek te worden. En dat brengt een groot probleem met zich mee: een uitbraak kan leiden tot zoveel ernstig zieke patiënten dat de gezondheidszorg onder (te) grote druk komt te staan en intensivecareafdelingen overbelast raken. Op een gegeven moment zijn er dan te weinig plekken om iedereen (ook niet-coronapatiënten) de juiste zorg te bieden, zeker als zorgverleners zelf ook ziek worden. Dus vertraging en beperking van een epidemie is van groot belang.

4. Wie is gevoelig voor het virus?
Chinees onderzoek rapporteerde besmettingen onder alle leeftijden. Wel verloopt de ziekte bij ouderen ernstiger en overlijden meer ouderen aan de gevolgen van covid-19. Ook was het percentage sterfgevallen hoger onder mensen die al een chronische ziekte hadden zoals hartproblemen, diabetes en hoge bloeddruk. De sterfte onder mannen lijkt iets hoger dan onder vrouwen. Onder kinderen en jongeren werden de minste besmettingen gezien en verloopt de ziekte over het algemeen mild. Tot nu toe is geen enkel sterftegeval onder de 10 jaar gemeld.

5. Hoe verloopt de ziekte?
De meeste mensen, zo’n 80%, ervaren milde symptomen die erg lijken op griep zoals vermoeidheid, hoesten en koorts. Zo’n 14% wordt flink ziek en 6% wordt kritiek met ernstige ademhalingsproblemen en mogelijk longfalen als gevolg, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De helft van de kritieke gevallen overleed. Het gevaar schuilt in pneumonitis, een ontsteking van longweefsel die moeilijk te behandelen is. Er is nog geen specifieke behandeling tegen het coronavirus maar bij ernstig zieken wordt geëxperimenteerd met het malariamedicijn chloroquine, de hiv-remmer lopinavir/ritonavir en het experimentele medicijn remdesivir.

6. Wat is de incubatietijd?
Het virus verspreidt zich via druppels, als iemand bijvoorbeeld hoest of niest. De tijd tussen het oplopen van het virus en de eerste symptomen wordt de incubatietijd genoemd. Voor het coronavirus ligt die volgens de WHO tussen de 1 tot 14 dagen, met een gemiddelde van 5 tot 6 dagen. Er zijn een paar gevallen geweest die een veel langere incubatietijd zouden hebben. Zo zou een Chinese man pas na 27 dagen symptomen hebben gekregen. Het is moeilijk vast te stellen of dat werkelijk zo is. De WHO vermoedt dat hij toch later besmet is dan werd aangenomen. Het is nog onduidelijk of mensen het virus kunnen overdragen die (nog) geen symptomen hebben. De WHO gaat ervan uit dat die kans erg klein is.