Gunvor sluit raffinaderij in Antwerpen

Gunvor sluit raffinaderij in Antwerpen

jun 30, 2020 Nieuwsfeed by vincent

EuropoortKringen, door Jiri Hartog – Gunvor Petroleum gaat zijn raffinaderij in Antwerpen sluiten. Voor de raffinaderijen in Rotterdam en Ingolstadt heeft dit geen gevolgen, meldt het bedrijf.
Gunvor maakte het nieuws over de raffinaderij in Antwerpen zelf bekend. Het ziet zich tot sluiting genoodzaakt vanwege ‘de onzeker economische leefbaarheid van de raffinaderij in de nabije toekomst’. De corona-uitbraak heeft wereldwijd voor een sterke economische terugslag geleid, en er is een verminderde vraag naar kerosine en diesel ontstaan. De raffinaderij staakte in mei de raffinage van ruwe olie, omdat er geen vraag naar was.

Grote verliezen
Volgens het bedrijf is er ‘geen scenario voorhanden waarin de raffinaderij in de nabije toekomst geen grote verliezen zou lijden’. “Ons team heeft veel inspanningen en investeringen gedaan om Gunvor Petroleum Antwerpen operationeel te houden, maar de coronacrisis heeft een al uitdagende situatie tot een onhoudbare situatie gemaakt”, zegt directeur Torbjörn Törnqvist.

Raffinaderij in Antwerpen
Gunvor verwierf de raffinaderij in Antwerpen in 2012. Het heeft er naar eigen zeggen 300 miljoen dollar in geïnvesteerd. De maatregel heeft tot gevolg dat 230 werknemers hun baan verliezen. Gunvor stelt dat deze sluiting geen gevolgen heeft voor de raffinaderijen in Rotterdam en Ingolstadt.